Jako kreslička průmyslových staveb připravovala plány letiště v Náměšti nad Oslavou i ostravských dolů, do nichž nějaký čas fárala, aby lépe poznala tamní prostředí.

Miluje koně, přírodu a byla nadšenou sportovkyní. V mládí se na kajaku plavila s kamarádkou až do Bratislavy, ještě v devadesáti letech chodila plavat na štěrková jezera u Hustopečí nad Bečvou a na své zahradě bez jištění ořezávala větve v korunách stromů.

Nikdy nevynechala žádné volby, loni při těch krajských dokonce strhla k účasti i několik dalších obyvatel Domova pro seniory Panny Marie Královny v Choryni.

100 let oslavila Anežka Zacharová.
Anežka Zacharová ráda plavala. A teď oslavila stovku

„Stále poslouchá staré tranzistorové rádio, o politice má větší přehled než já,“ směje se Kateřina Fabiánová, jíž jubilantka říká něžně „žákyňka“.

Poznaly se v autobuse, když dívce bylo šest let. Začala za ní chodit domů, pomáhala jí s nákupem, společně šily, žehlily, vařily a trávily prázdniny. Anežka se stala její druhou babičkou i kamarádkou.

„Donedávna byla nesmírně vitální, nosí v paměti spoustu krásných zážitků a má moderní názory na život. Nic převratného jsme spolu nezažily, přesto jsou to velmi hluboké vzpomínky,“ ohlíží se za patnáctiletým přátelstvím nynější studentka výtvarné výchovy.

Noc literatury 2015 ve Vsetíně. Na snímku František Segrado. Ilustrační foto.
Noc literatury na Valašsku: bude se číst i v podzemních garážích
VALACHY DUATLON
VALACHY DUATLON přilákal téměř 500 závodníků, vyhrál Filip Lužný

JOSEF BENEŠ