Podle místních je v současné době parkování na sídlišti více jak problematické. „Na to, kolik lidí vlastní auto, je tady málo míst. Často proto vidím, jak tady řidiči parkují skoro až v křižovatce. Chodci je pak musí složitě obcházet," popsal situaci třeba Jan Adámek.

Byl by proto rád, kdyby se tento stav zlepšil. „Nedávno jsem slyšel, že tu mají vzniknout nějaká nová parkoviště. Ale nevím jestli to pomůže," dodal Adámek.

Jednosměrky 
i zeleň zůstanou

Navýšení počtu parkovacích míst v kolonce bylo jedním z bodů, na které se zaměřili projektanti při vypracování návrhu na revitalizaci sídliště. „Snažili jsme se co nejméně omezovat zelené plochy. Proto chceme využít nyní zbytečně velké asfaltové plochy a nahradit je parkovišti. Docílíme tak až třetinového nárůstu parkovacích míst na ulicích Sušilova a Tyršova, konkrétně o třicet," slibuje architekt Petr Osička.

Jednosměrný provoz zůstane v kolonce podle projektnatů zachovaný. Rozdíl bude jenom ve způsobu parkování. Na ulici Sušilova vzniknou mezi stromy šikmá stání. Na Tyršově zase kolmá. Stejná situace bude také před stadionem a částečně i parkem. Nová parkovací místa vzniknou také podél zdi fotbalového stadionu.

Architekti při tvorbě studie vycházeli i z připomínek místních usedlíků, které posbírali na společné diskuzi a z anketních lístků. „Snažili jsme se vzít všechny připomínky v potaz, i když někdy šly proti sobě. Výsledkem je kompromis, který snad bude přijatelný pro všechny," pokračoval Osička.

Problém bude v létě

Někteří místní se ale obávají, že třicet parkovacích míst nebude do budoucna stačit. Přes řeku Bečvu totiž do roku 2014 plánují radní opravit koupaliště a vybudovat k němu sportovní areál. Nejbližší parkoviště je přitom právě v kolonce.

Proto se zastupitelé snaží najít další možnosti. „Jednáme se zástupci Střední školy Kostka. Pokud budeme úspěšní, zajistíme sezónní parkování v areálu školy," prozradil před časem místostarosta Stanislav Pavelec.

Situaci v kolonce mohlo vyřešit rezidentní parkování, lidé ho však odmítli. „Nápadu se nevzdáváme, ale protože je úprava sídliště řešená z peněz Evropské unie, nebudeme moci pět let nijak do způsobu parkování zasahovat," doplnil místostarosta Petr Kořenek.

Úpravy sídliště mají začít v roce 2014.

Navrhovaná architektonická studie ke stažení ZDE