Vybudovat na Kelečském Javorníku vyhlídkovou věž chtějí obyvatelé okolních vesnic už několik let. Stavba nahradí dvě malé rozhledny, které kdysi na Kelečském Javorníku stávaly.

Snahou členů Podhostýnského mikroregionu je místo turisticky oživit. „Za výstup na rozhlednu nebudeme proto vybírat poplatek," slibuje předseda Podhostýnského mikroregionu Václav Smolka.

Moderní věžovitá stavba kruhového půdorysu v kombinaci oceli a dřeva jde podle autorů vstříc přírodním tvarům a do prostředí kolem rozhledny vhodně zapadne. Její technické řešení přitom nepostrádá originalitu.

Návrh pochází z brněnské dílny inženýra Ondreje Balážika a architektky Marty Balážikové.

Věž je složena z centrálního ocelového sloupu s vřetenovým schodištěm a takzvané obálky, tvořené pomocí dvanácti lepených a ohýbaných lamel z modřínového dřeva. Půdorys rozhledny připomíná hodinový ciferník.

Rozhledna přijde na přibližně 10 milionů korun. Pětaosmdesát procent uhradí dotace. Zbytek jde z rozpočtu mikroregionu. „Pomohla i sbírka. Zapojilo se do ní několik měst a vesnic ze Vsetínska. Například Kelč, Police či Kunovice," uvedla projektová manažerka mikroregionu Markéta Burdová.