Ze získaných dat vyplývá, že nebezpečně se Meziříčané cítí v parku Kozina a na železničním přejezdu u mlékáren v Zámecké ulici. Změnu by dotázaní uvítali na autobusovém a vlakovém nádraží. Problematická je také Zašovská ulice. „Nachází se zde úřad práce a také ubytování pro sociálně slabé," vysvětluje Martin Ján.

Naopak nejvíce se lidem líbí v parku Kinských a na cyklostezce podél Rožnovské Bečvy. Co se bydlení týče, dotázaní by nejraději žili v okolí ulic Štěpánov, Blahoslavova nebo Husova.

CÍTÍTE SE VE SVÉM MĚSTĚ DOBŘE? OZNAČTE TO!

Do tvoření mapy se mohou zapojit obyvatelé města i širší veřejnost, která se alespoň trochu orientuje ve Valašském Meziříčí. „Data pro tvorbu pocitové mapy jsem nasbíral během Týdne zdraví, který se konal na začátku listopadu," říká mladý student.

Na tvorbě mapy se podílelo 170 lidí. Zaznačit své pocity do mapy je možné také na internetové stránky pocitovemapy.cz, a to do 15. prosince. „Zde se vyjádřilo už téměř tři sta osob," oceňuje Martin Ján.

Autor pocitové mapy nabídl výsledky své práce vedení města. „Tvorbu takové mapy jsme již delší dobu plánovali, nechali jsme se inspirovat okolními městy," říká Alena Střítezská, vedoucí oddělení rozvoje města Valašské Meziříčí.

HLÍDKY A KAMERY NA MÉNĚ BEZPEČNÁ MÍSTA

Díky projektu získá vedení města informace o tom, na které části Meziříčí se více zaměřit a kam investovat. „Do lokalit, ve kterých se lidé necítí bezpečně, bude městská policie posílat více hlídek," nabízí jeden z konkrétních dopadů Alena Střítezská. Další možností je instalace kamer. Digitální pocitovou mapu zveřejní vedení města na svých stránkách v lednu.

Na podobném projektu se už podíleli také obyvatelé Vsetína. „Tvorba pocitové mapy byla součástí akce Fórum zdravého města v červnu tohoto roku," připomněl Marek Mikuš, referent odboru školství a kultury města Vsetín. Data z mapy zpracovával Jiří Pánek z katedry rozvojových studií Univerzity Palackého v Olomouci.

POCITOVOU MAPU MAJÍ VE VSETÍNĚ I V KLOBOUKÁCH

Za nejméně bezpečné označili obyvatelé Vsetína okolí Panské zahrady či lokalitu Poschla. Za neudržované považují okolí autobusového a vlakového nádraží. Špatná dopravní situace je podle pocitové mapy nejčastěji v Jasenické ulici a její křižovatce směrem do centra. Mapa také ukázala, že Vsetíňané nejraději tráví volný čas mimo centrum města, například na cyklostezce podél Vsetínské Bečvy. Pocitová mapa vznikla letos na jaře i ve Valašských Kloboukách. „Lidem je velmi dobře v samém centru města nebo v ekoparku Trhovisko," okomentovala výsledky sběru dat tamní starostka Eliška Olšáková. Na druhou stranu se Kloboučané necítí bezpečně v některých částech náměstí a na rušných křižovatkách hlavního silničního tahu.

BARBORA ČANDOVÁ