VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Káthmandú na talíři aneb Co se tady pojídá

Nepál, Valašsko /SERIÁL TÝDENÍKU, FOTOGALERIE/ - Na náš dotaz zkušenému cestovateli a předsedovy občanského sdružení Namasté Nepal Tomáši Beránkovi„Co tu vlastně budeme jíst?,“ zněla odpověď velice jednoduše: „Rýži a čočku.“

2.5.2011
SDÍLEJ:

Sváteční svačinkaFoto: Ludmila Heriánová

První setkání s tradičním nepálským jídlem poznáváme již za hranicemi. Je to Dal Bhat, jídlo, které je o pár nepálských rupií dražší, než jídla ostatní, ale za to jej můžete sníst, kolik jen se do vás vejde. Na poměrně veliký talíř z bronzu či nerezu, jen při výjimečných příležitostech se používá tradiční nepálský talíř vyrobený z listí, dostáváme Bhat - velikou porci rýže, a Dal – čočkovou polévku, kterou si stejně jako místní vyléváme na rýži. Po okraji talíře je kořeněná směs z brambor, bobu a česneku, další je z rajčat připravená omáčka s pálivými papričkami a kořením a co ještě nesmí chybět, je dušený špenát či drobné rostlinky řepky olejné. My máme štěstí, bydlíme totiž u místní rodiny, a tak občas dostáváme na večeři rozličně připravené maso marinované, dušené, mleté, a to různých druhů. Ochutnaly jsme kozí, buvolí a kuřecí, jen hovězí zde nedostanete. Kráva je zde totiž posvátné zvíře. Osobně bych si zde maso v místním řeznictví sama nekoupila, zpod mokrého kusu látky doslova vystrkuje růžky kozí hlava bez kůže, občas je to kanec ještě se štětinou na hlavě či kuřecí pařáty, vše to je obsedáno hejnem much.

Nepálci tradičně jí pravou rukou, když jsme si to vyzkoušely, musím říci, že je to opravdu um, proto raději zůstáváme u používání lžíce. Průměrně zde Dal Bhat stojí 90 rupií, čili našich asi 25korun.

Pokud už toužíte po změně, což je velice pravděpodobné díky tomu, že se Dal Bhat snídá, obědvá i večeří, můžete jít do města do některého z malých občerstvení, kterých je zde spousta. Jedno takové nás svou vůni přilákalo, domluva je mnohokrát vtipná, a proto jen ukazujeme na jídla, která vypadají chutně. Většina jídla je zde smažená, a tak na talíř dostáváme smažené načervenalé koule – jedno z dalších tradičních pokrmů zvané Pokhora. Vzhledem připomíná český karbanátek, jsou ovšem vyrobeny ze směsi zeleniny a vajec. Nesmí chybět pálivá, ale nasládlá omáčka.

Pálivé přílohy jsou nutnou součástí každého pokrmu, tak nezbývá, než si na ně zvyknout.

Pokud vám bude po všem tom smaženém a pálivém přeci jen trochu těžko, můžete si v místních obchůdcích, připomínající naše trafiky, koupit Hajmolu – malé tabletky vyrobené ze směsi koření, pomahající trávení.

Na vesnicích za Káthmandú dokonce můžete ochutnat doma vyráběný alkohol z rýže. Je to jednak rýžové víno, které je silnější, nazývané Roxi. Po ochutnání tohoto vína si tuze vážím našeho moravského.

Další nápoj je rýžové pivo. Jeho výroba trvá jen týden a je vskutku výborné. Ani bych jeho chuť nepřirovnala k chuti piva, jakou známe u nás, ale spíše k burčáku. Je bílé barvy, sladké a pěnivé. Následující víkend, tedy v sobotu 2. dubna bývá slavnost lidu Newari, a proto pokud procházíte vesnicí Bungamati, která je osídlena pouze touto etnickou skupinou, je pravděpodobné, že z každého domu ucítíte vůni alkoholu – pálení rýžovice. Jedno takové zařízení jsme mohly vidět a systém je to tedy neuvěřitelný, žádná měď, jen bronz a keramika. To by sa aj Valaši divili.

Na vesnici jsou lidé velmi přátelští a často nás zvou na čaj nebo Dalbáth. Jestli přijmete, mají ohromnou radost a nadšeně pozorují, jak spokojeně pojídáte jejich jídlo.

Pokud potom ještě nepálsky poděkujete – dhanyebaad a řeknete, že to bylo výborné – mithocha, buďte si jistí, že máte přátele na zbytek života.

Svých hostů si Nepálci váží a my si zase vážíme jich, pro jejich přívětivost a milou povahu!

Ludmila Heriánová

2.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dožínky Zlínského kraje 2017
AKTUALIZUJEME
31

OBRAZEM: Dožínky Zlínského kraje

V Kateřinicích se letos koná již sedmý ročník Mezinárodního tábora zvonkohry. Letos se jej účastní asi 40 dětí a dospělých z Valašska, Slovenska, Polska i Ameriky.
21

VIDEO: Na tábor zvonkohry dorazilo přes čtyřicet účastníků

OBRAZEM: V Jablůnce vybírali nejlepší med. Podívejte se

Setkání včelařů a jejich přátel se uskutečnilo v sobotu 19. srpna v Jablůnce. Na akci s názvem Den medu a písniček dorazily desítky lidí. Návštěvníci se za poslechu hudebního doprovodu kapel Docela kapela a Spolek vdolek zhostili úlohy vybrat ten nejlepší med. Vítězem se stal včelař a pořadatel akce Martin Biel.

Nehoda u Lačnova si vyžádala čtyři zraněné

K dopravní nehodě, při které se zranili čtyři lidé, z toho tři děti, došlo v sobotu odpoledne u Lačnova. Na místě kromě zdravotníků a policistů zasahovali také profesionální hasiči z Valašských Klobouk.

Nové hřiště se už rýsuje. Bude na konci léta

Děti ve Študlově se do konce léta dočkají nových herních prvků na místním dětském hřišti v dolní části obce. Oprava přijde na šest set tisíc korun. Většinu uhradí dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

Nově narozená miminka na Valašsku - 30. týden 2017

HLASUJTE V ANKETĚ / Vážení rodiče, díky vstřícnosti porodnice ve Valašském Meziříčí vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení