„Nejsem typický kastelán, protože v zámku nebydlím. Spíše jsem dramaturg a kurátor budoucích výstav ve zdejším Muzejním a galerijním centru. Když je ale potřeba, vylezu na žebřík a pověsím obraz nebo vyměním žárovku. Takže jsem i údržbář," připouští čtyřiatřicetiletý rodák z Uherského Brodu Martin Beníček.

V zámku pracujete od letošních prázdnin. Kde jste působil předtím?

Vystudoval jsem design nábytku a interiérovou architekturu na Mendlově univerzitě a dějiny umění a kultury na Masarykově univerzitě v Brně. Čtyři roky jsem působil jako kurátor sbírky sochařství a plastiky v Krajské galerii výtvarných umění ve Zlíně. Loni jsem se přestěhoval do Rožnova pod Radhoštěm a za prací muzejního pedagoga začal dojíždět do Slezského zemského muzea v Opavě.

Jak na vás působí zdejší prostředí?

Zámek Žerotínů je přirozenou součástí historického centra města. Sídlí v něm Kulturní zařízení města, které je hlavním nositelem místní kultury. Jižní křídlo zámku prošlo citlivou rekonstrukcí, o které odborníci dlouho diskutovali. Výsledek ale stojí za to, řemeslné i stavební prvky jsou provedeny precizně. Prostory jsou velkorysé, ideální pro vystavování uměleckých děl a pořádání kulturních akcí obecně. Cítím se tady dobře.

V opraveném jižním a části západního křídla zámku v polovině příštího roku zahájí provoz Muzejní a galerijní centrum. Jaké s ním máte záměry?

Nemělo by nabízet stejný program jako galerie v bývalé vězeňské kapli a sýpce, zaměřené na současné umění, ani jako muzeum v zámku Kinských. Zdejší prostory by měly sloužit především k setkávání lidí s uměním, kulturou i sebou navzájem. Záběr výstav bude dosti široký, od pozdního baroka po kvalitní umění druhé poloviny dvacátého století. Chtěli bychom návštěvníkům nabídnout i témata, která tady dosud chyběla, například divadelní výtvarnictví nebo rezidenční projekty výtvarníků.

Co všechno Muzejní a galerijní centrum nabídne?

Přízemí je vhodné k pořádání krátkodobých a střednědobých výstav. První patro využijeme pro stálou expozici se zámeckou instalací a výstavami o historii rodu Žerotínů a osobnosti Josefa Ignáce Sadlera, který je autorem nástěnných maleb v zámecké kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista. Ve druhém patře počítáme se střednědobými výstavami, odbornými konferencemi, přednáškami a workshopy.

Vy ale zpřístupníte nově opravenou část zámku už letos na podzim. Proč?

Zahájíme „zkušební" provoz, který bude generálkou na úplné otevření Muzejního a galerijního centra. Návštěvníky pozveme na několik krátkodobých výstav. Sté výročí Velké války připomene výstava, která vzniká ve spolupráci Státního okresního archivu ve Vsetíně a Gymnázia Františka Palackého. Další věnujeme architektonické soutěži na novou smuteční síň, právě dokončenému restaurování dřevěných plastik andělů z kostela v sousední vesnici Veselá a papírovým vystřihovánkám našich hradů a zámků.

Obnova zámku přesto ještě nekončí…

Zbývá restaurovat vzácné fresky v zámecké kapli, která bude součástí zámeckého vycházkového okruhu. Pokud uspějeme se žádostí o grant z Norských fondů, restaurátoři se příští rok na jaře pustí do práce. Dokončit by ji měli před otevřením Muzejního a galerijního centra.

JOSEF BENEŠ