K tomu, aby se zastupitelstvo Janové začalo zabývat jeho vyhlášením, museli odpůrci hazardu shromáždit minimálně třicet procent hlasů. „Nasbírali jsme celkem dvě stě padesát podpisů, což je zhruba čtyřicet procent. Toto kritérium se nám tedy podařilo splnit,“ vysvětlil zmocněnec petice Jiří Šimoník. Dodal, že se potvrdil i výsledek první petice, kterou podepsalo jen o osm lidí méně.

Požadavek na vyhlášení referenda se bude dle názoru petičního výboru projednávat na dalším zastupitelstvu za čtrnáct dnů. „Mandát máme silný, lidé nesouhlasí s tím, aby byl hazard do obce puštěn. První krok máme za sebou. Petice je podepsaná a odevzdaná. Čeká nás druhý krok, kde bude důležité, aby lidé přišli k volbám,“ řekl Šimoník.

Doplnil, že členové petičního výboru věří, že potřebných pětatřicet procent Janovjanů se voleb zúčastní. Odpůrci hazardu nyní očekávají, že vedení obce v nejbližší době oznámí datum referenda.

Starosta Janové Jan Machalec je připravený nic neodkládat. Po kontrole petice, jejích náležitostí a počtu podpisů musí referendum vyhlásit. „Petici k referendu projednáme na zastupitelstvu dvaadvacátého února,“ potvrdil Jan Machalec. Doplnil, že místní referendum se musí uskutečnit nejpozději do 90 dnů po dni jeho vyhlášení.