Přestavba křižovatky u kostela má zajistit ve vesnici zklidnění dopravy. „Někdy je tady situace pomalu až neúnosná. Provoz je čím dál větší," posteskl si Hornolidečan Jaromír Látal.

Se situací nejsou spokojeni ani řidiči. Zejména jim vadí nepřehlednost úseku. „Do toho ještě lidé přecházejí přes cestu k autobusové zastávce. Jezdím tady několikrát za týden a vždycky mám mrazení v zádech," svěřil se Aleš Hrabovský ze Vsetína.

Za nebezpečný považuje již několik let tento úsek silně frekventované silnice také hornolidečská radnice. „Všechno ještě umocňuje množství kamionů, které tudy denně projíždějí k hranici se Slovenskem. Jsme rádi, že křižovatka bude upravena," svěřil se starosta Horní Lidče Josef Tkadlec.

Několikaměsíční opravy přinesou řadu omezení. Provoz budou řídit světelné semafory.

„Přibližně od poloviny dubna tady silničáři postaví tři semafory. Od Vsetína, Valašských Klobouk a Střelné. O to bude situace složitější a čekací doby delší. Bude to chtít asi hodně trpělivosti," poznamenal starosta.

Úprava křižovatky si vyžádá zvýšenou pozornost a ohleduplnost nejenom ze strany šoférů. „Stavbou budou procházet i pěší. Také oni by se měli dané situaci podřídit a chovat se tak, aby se předešlo jakýmkoli nepříjemnostem," upozornil Josef Tkadlec.

Pro kamiony připravují silničáři objízdnou trasu. „Termín ještě upřesňujeme. Objížďka povede z Valašské Polanky přes Pozděchov do Vizovic. Odtud pak je možné vybrat si z několika možností, jak se na původní trasu napojit," poznamenal hornolidečský starosta Josef Tkadlec.

Konkrétněji se vyjádřil vedoucí úseku výstavby zlínského Ředitelství silnic a dálnic Josef Lukašík. „Předpokládáme, že s objížďkou musí kamioňáci počítat hned po Velikonocích. V tu dobu se stavba dostane do plného tempa," vyjádřil se Josef Lukašík.

Lidé se po dokončení přestavby křižovatky v Horní Lidči u kostela dočkají také nových přechodů pro chodce, chodníků a nového veřejného osvětlení.