V Ratiboři zahoří vatry, místní si tak připomenou osvobození

Kdy: pátek 7. května
Kde: Ratiboř

Originálním způsobem si budou dnes večer připomínat 71. výročí osvobození své vesnice lidé v Ratiboři. Na třech kopcích v okolí obce zapálí vysoké vatry.

Ohně zaplanou u ratibořského vysílače, na Zbrankově kopci a na vrchu Kosiska. „Je to už tradiční akce, kterou každý rok pořádají hasiči. Vždy přesně v den výročí osvobození Ratiboře," uvedl místostarosta vesnice Martin Žabčík.

Na jednom z kopců u vysílače si budou moci lidé už od 17. hodiny opéct špekáček. Oblíbená tábornická pochoutka bude pro děti zdarma. O hudební program se postará domácí kapela No koment.

Samotné vatry se na třech ratibořských kopcích rozhoří úderem osmé hodiny večerní.

Vsetínští hokejisté pořádají v Kateřinicích sportovní odpoledne

Kdy: sobota 7. května
kde: fotbalové hřiště v Kateřinicích

Sportovní odpoledne pořádají nadcházející sobotu 7. května v Kateřinicích hráči Valašského hokejového klubu Vsetín. Bude se konat na kateřinickém fotbalovém hřišti, a to pouze za příznivého počasí.

Na programu je fotbalový turnaj pro děti i dospělé, do kterého se zapojí také pořádající vsetínští hokejisté. „Nejmenší budou mít k dispozici také dva skákací hrady, pro starší děti jsou připravené soutěže o hodnotné ceny," doplnila Adéla Kousalová ze vsetínské radnice.

Po celé odpoledne bude zajištěné občerstvení za speciální ceny. Kdo navíc na akci dorazí vybavený nějakým doplňkem VHK Vsetín získá nápoj zdarma.

Zájemci se Vsetína, kteří by chtěli do Kateřinic dorazit na kole, se mohou přidat k hromadnému startu cyklistů, jež je naplánovaný na 13 hodin od zimního stadionu na Lapači.

Samotné sportovní odpoledne začíná na fotbalovém hřišti v Kateřinicích v sobotu 7. května od 14 hodin.

Maminkám k svátku zahrají děti divadlo a zapějí studentské sbory

Kdy: neděle 8. května
Kde: Vsetín, Oznice

Slavnostní koncert nazvaný Konvalinky pro maminky se uskuteční v neděli 8. května v kostele Dolního sboru Českobratrské církve evangelické ve Vsetíně.

Kulturní program se koná u příležitosti Svátku matek. „Program připravily všechny pěvecké sbory Masarykova gymnázia Vsetín, tedy Gaudeamus, Song i Hekal," informovala mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová. Koncert začíná v 16 hodin.

Už na dnešní večer si program především pro maminky připravily také děti z Mateřského centra Ozničánek v Oznici. Secvičily divadelní představení, které publiku předvedou od 20 hodin v místním obecním sále.

Ze sousedního regionu

Oblíbené vozy Porsche opět ve Zlíně

Kdy: sobota 7. května
Kde: náměstí Míru ve Zlíně

Už podeváté se ve Zlíně uskuteční sraz vyznavačů automobilové značky Porsche. Akce se uskuteční v sobotu. Vozy budou k vidění od 9 do 11 hodin na náměstí Míru. Nejstarším modelem bude 356, asi nejznámějším 911. Poté se účastníci přesunou do Harley muzea v Otrokovicích a skanzenu ve Strážnici.

Porsche srazy ve Zlíně, které jsou jediné na Moravě, jsou rok od roku oblíbenější. Loni se sem sjelo 65 aut.

Slovácký okruh o víkendu ochromí dopravu ve Starém Městě

Kdy: sobota 7. května a neděle 8. května
Kde: Staré Město

Ve vzduchu bude cítit vůně benzínu, rachot motorů se bude rozléhat nejen ve Starém Městě, ale i v jeho širokém okolí. Čtrnáctý ročník Slováckého okruhu O cenu Bohumila Kováře se nezadržitelně blíží. Populární motocyklové závody nabídnou již tento víkend příznivcům motosportu pořádnou dávku adrenalinu.

Na okruhu s celkovou délkou 4,2 kilometrů a s převýšením 35 metrů si letos vyzkouší roli favorita i Karel Matuš ml. Z Uherského Hradiště, jenž minulý ročník triumfoval ve třídě klasik do 500 ccm. Letos se představí v kategorii do 250 ccm CRR.

„Tento rok se pojede kategorie GP 250ccm dohromady s třídou CCR, takže tam je vzhledem ke svému stroji kluk velkým favoritem," poznamenal jeho otec Karel Matuš st., jenž má aktuálně plné ruce práce s přípravami motorek na závody.

„Zahájení závodu bude klasicky v neděli v 9 hodin ráno. V sobotu se uskuteční tréninky," poznamenal Libor Karásek, předseda Moto sport klubu v AČR Staré Město, který závody organizuje.

Tradičně je také připravena výstava veteránů, která se letos vrátí do areálu Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město. „Přislíbeno máme od spolku i nějaké raritní kousky, které jistě potěší oko každého milovníka motorismu, nicméně konkrétně o nich nechci hovořit. Diváci se budou muset nechat překvapit," pousmál se Libor Karásek.

Nejen obyvatelé Starého Města se opět budou muset připravit na dopravní omezení. V sobotu od 9 do 21 hodin a v neděli od 8 do 21 hodin budou uzavírky na ulicích Velehradská, Huštěnovská a na obchvatu Starého Města. „Škoda, že se stále odkládá stavba R-55, díky které by ochromení dopravy nebylo téměř znatelné," zakončil předseda staroměstského Moto sport klubu.

Šmoulové ve Zlíně. Jejich show již tuto neděli na zimáku

Kdy: neděle 8. května v 16.00 hodin
Kde: Zimní stadion Luďka Čajky ve Zlíně

Na odpoledne plné hudby, tance a zábavy s oblíbenými postavičkami Šmoulů se mohou těšit všichni, kdo v neděli přijdou na zlínský Zimní stadion Luďka Čajky. Akce začíná v 16 hodin.
„V loňském roce, kdy tour ještě pod názvem Rozprávkoland 2015 proběhla na Slovensku, ji vidělo více než 30 tisíc diváků všech věkových kategorií. Tisíce nadšených dětských tváří byly důvodem, proč se tvůrci této show rozhodli přivézt ji také do České republiky. Letos na jaře se tedy Šmoulové pod taktovkou režiséra a choreografa Johnnyho Mečocha vrací, aby navštívili 13 českých měst. Představení je plné světelných efektů, výtečných tanečních vystoupení a hlavně oblíbených šmoulích hitů, které roztančí celou rodinu," lákají organizátoři.
Producent Braňo Jančich připomenul, že na jaře 2015 vyšlo CD ,,Šmoulí párty" a dodnes se ho prodalo více než 5000 alb. 

Nabídka na příští víkend

Michal Horáček se po roce vrací do Vsetína, představí se v klubu Tři opice

Kdy: pátek 13. května
Kde: hudební klub Tři opice

Uznávaný textař, básník, publicista a spisovatel Michal Horáček připravuje po roce návrat do Vsetína. Publiku se představí v pátek 13. května večer ve zdejším hudebním klubu Tři opice v Lidovém domě.

Vloni Horáček sál Lidového domu vyprodal. „Místnímu publiku tak není třeba přibližovat nevšednost takového zážitku. Každý Horáčkův koncert je ovšem jiný a unikátní," upozornil za pořádající klub David Kopecký.

Michal Horáček čerpá z rozsáhlého repertoáru, který nashromáždil během třicetileté spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou a dalšími interprety. „Kromě písní oslovuje posluchače i úvahami, vzpomínkami a trefnými glosami na aktuální témata. A obvykle přidá i recitaci některé ze svých balad," přiblížil Kopecký.

Horáčka i tentokrát ve Vsetíně doprovodí trojice zpěváků František Segrado, Lenka Nová a Ondřej Ruml. Posledně jmenovaný kvůli předávání cen Anděli loňský koncert nestihl. Letos divákům vzkazuje: „Tentokrát vsetínské publikum nezklamu a nesmírně se na páteční koncert těším."

Večer ve společnosti Michala Horáčka, Františka Segrada, Lenky Nové a Ondřeje Rumla začíná ve vsetínském klubu Tři opice v pátek 13. května v 19 hodin.