Glen Hansard vystoupí na velikonoční neděli exkluzivně ve Valašském Meziříčí

Kdy: neděle 16. dubna od 19.30 hod.
Kde: Valašské Meziříčí
Glen Hansard odehraje při své třídenní soukromé návštěvě v České republice pouze jediný sólový akustický koncert a na jeho výslovné přání se uskuteční ve Valašském Meziříčí v neděli 16. dubna od 19.30 ve velkém sále Kulturního zařízení.

Glen Hansard považuje Valašské Meziříčí za místo, které pro jeho osobní život i profesní kariéru hodně znamená. Exkluzivní koncert se uskuteční vzápětí poté, co dokončí natáčení svého nového sólového alba. Z České republiky se po Velikonocích přesouvá na koncerty do Španělska a Portugalska a poté nastoupí na několikatýdenní evropské turné s akustickým projektem Eddieho Veddera, lídra skupiny Pearl Jam.

Glenovo vystoupení ve velkém sále Kulturního zařízení bude ohlédnutím na dobu před šestnácti lety, kdy se ve Valmezu objevil poprvé, tak i průřezem písní ze sólového období. „Koncert bude pojat v klidnějším, akustickém duchu, ke slovu se dostane především jeho španělka, ale také ukulele a klavír,“ přiblížil Ondřej Smolka z Kulturního zařízení.

Jako hosta, který koncert zahájí, si Glen Hansard přizval talentovaného českého hudebníka, který si říká Thom Artway.

Útočník Vsetína Tomáš Vávra (vlevo) po nedělní trefě na 1:0 do sítě Havlíčkova Brodu nechal rozproudit emoce. Poté ale přišly i kritické momenty
Vávra: V Jablonci to bude veselé. Oslavíme to

Na jarmark parním vlakem

Kdy: sobota 15. dubna 
Kde: Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm
Projížďku historickým vlakem taženým parní lokomotivou si mohou v sobotu užít cestující na trati Valašské Meziříčí Rožnov pod Radhoštěm. Nostalgickou atmosféru jízdu osobními vozy ze 40. let minulého století dokreslí průvodčí v dobových uniformách. V Rožnově může být cílem účastníků historické jízdy jarmareční veselí ve Valašském muzeu v přírodě, kde se koná tradiční program Velikonoce na Valašsku. Parní lokomotiva Matěj vyjede z Valašského Meziříčí v 9.10 a ve 13.10 hodin. Zpět do Valašského Meziříčí odjíždí parní vlak nejprve v 11 a poté v 15 hodin.

Velikonoce na Soláni

Kde: IC Zvonice, Soláň
Kdy: neděle od 13 hodin
Tradiční nedělní odpoledne s ukázkami zvyků a řemesel a muzikou Soláň

Klapotáři na obchůzce v Poličné. Ilustrační foto.
Študlovské zvony nahradí šťukotáci

Oslavy Velikonoc rozloží ve Valašském muzeu do tří dnů

Kdy: sobota 15. dubna - pondělí 17. dubna
Kde:Rožnov pod Radhoštěm
Areál Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě ožije o velikonočním víkendu ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků.

Na Bílou sobotu 15. dubna se od 9 hodin uskuteční tradiční velikonoční jarmark s bohatou nabídkou kraslic, tatarů, rapáčů, píšťalek, velikonočně zaměřené keramiky, pokrmů postních i svátečních.

Po celý den bude pro dobrou pohodu vyhrávat rožnovská cimbálová muzika Kotár a na pódiu u rybníčka se s programem představí cimbálová muzika Javořina.

Na Hod boží velikonoční v neděli 16. dubna přivítá návštěvníky Cimbálová muzika Bača. Dřevěným městečkem budou obcházet rapačáři z Vigantic, v Billově chalupě tetičky připraví jarní polévku. Buďmy všeci veseli, Velke noci zmy dočkali! je název programu, ve kterém se v 10.30 a ve 13.30 představí soubory Malá Ondřejnica, Ondřejnica a cimbálové muziky Tragač ze Staré Vsi nad Ondřejnicí. Od 15 hodin bude pódium Janíkovy stodoly patřit souboru Pramínky z Kopřivnice a jejich zahraničnímu hostu Danube Trio. V pásmu s názvem S lidovou hudbou na kraj světa představí lidovou kulturu z České a Chilské republiky, Estonska a Izraele.

V kostele svaté Anny se o půl dvanácté představí rožnovský pěvecký sbor Zdeňka Šimůnka s programem Jarní krasopění. „Varhanní preludování Pavly Mikeškové je na programu ve čtrnáct hodin. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se budou chtít podívat, jak se pletou tatary, zdobí kraslice či vyrábějí březové metličky," uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Na Červené pondělí umocní velikonoční atmosféru cimbálová muzika Radegast z Frenštátu pod Radhoštěm. V 11 hodin a ve 13.30 představí jarní a velikonoční zvyky folklorní soubor Úsměv, Vrtek a cimbálové muziky ZUŠ Václava Kálika z Opavy. Po celý den bude v areálu vyhrávat cimbálová muzika Soláň.

Jiří Růžička, kterého odstupující starosta Čunek prosazuje za svého nástupce, se včerejšího nepovedeného zasedání zastupitelstva účastnil.
Volba Čunkova nástupce se nekonala, na schůzi dorazilo jen šest zastupitelů

Požární útok o Velikonoční pohár

Kdy: sobota 15. dubna od 12.00 hodin
Kde: Vsetín Jasenice
Sbor dobrovolných hasičů Vsetín-město pořádá šestý ročník Velikonočního poháru SDH Vsetín v požárním útoku. Soutěž, která je mezi hasiči označovaná jako královská disciplína, se uskuteční v sobotu 15. dubna od 12.00 hodin ve Vsetíně Jasenicích. Podle pořadatelů se jedná o jednu z nejvíce obsazených soutěží na Vsetínsku. „Momentálně máme přihlášených dvaasedmdesát týmů. Většinou z Moravskoslezského a Olomouckého kraje i ze Slovenska. Hodně ale bude záležet na počasí, kolik týmů nakonec dorazí," řekl jeden z pořadatelů Petr Janiš. Soutěžní týmy budou sedmičlenné. Útok na terč bude měřit rozhodčí elektronicky. „Výsledné časy bývají poměrně těsné, v jedné vteřině je třeba deset týmů, proto tento způsob měření," vysvětlil Janiš. Doplnil, že terč je vzdálen od základny osmdesát metrů. Nejlepší týmy dosahují času pod patnáct vteřin. Pro soutěžící i návštěvníky Velikonočního poháru zajistili pořadatelé občerstvení.