„Dáma nad Rožnovem" byla slavnostně otevřena. Radost z krásné rozhledny ale kalí spory, které stavbu provázely

Vedle představitelů Rožnova se jej zúčastnili také zástupci dodavatelské stavební firmy, donátorů, architekt rozhledny a řada dalších hostů. Veřejnost si bude moci pohled z vyhlídkové plošiny věže poprvé vychutnat už zítra. Od 28. dubna do 1. května bude navíc vstup na rozhlednu zdarma.

S myšlenkou vybudovat v Rožnově Jurkovičovu rozhlednu přišel už v 60. letech 20. století tehdejší ředitel Valašského muzea v přírodě Jan R. Bečák. Jeho záměr ale naplněn nebyl.

Později vizi znovu oživil etnograf a současný rožnovský zastupitel Daniel Drápala. Tentokrát už vedení města nezaváhalo a začalo hledat vhodnou lokalitu. „První volba padla na kopec Hradisko se zříceninou strážního hradu," připomněl na včerejší tiskové konferenci místostarosta Rožnova Alois Vychodil.

Problémy s pozemky a nutnost náročného archeologického výzkumu ale přesunuly pozornost vedení města jinam. „Vybrali jsme Karlův kopec, kde pozemky patří městu a je navíc v sousedství rožnovského skanzenu," vysvětlil Vychodil.

Podle 112 let starého náčrtu

Nelehký úkol dostal architekt Antonín Závada, který podle 112 let starého náčrtu rozhledny od Jurkoviče musel připravit kompletní dokumentaci ke stavbě. „Tato rozhledna byla Jurkovičovou první samostatnou prací," upozornil Závada.

Na samotné stavbě, jak zdůraznili zástupci dodavatelské společnosti Commodum z Valašské Bystřice, se podíleli stavitelé a firmy pouze z Valašska. Jde tedy o jakousi prezentaci řemeslné dovednosti lidí v regionu.

Jurkovičova rozhledna je vysoká 31 metrů. Vyhlídková plošina je ve výšce 18,8 metru. Na stavbu byly použity pouze dřevo, kámen a kov. Celkové náklady dosáhly 12,2 milionu korun. Z toho 8,4 milionu tvořila evropská dotace, další 2,1 milionu příspěvek z Nadace Děti-Kultura-Sport.

Téma Jurkovičovy rozhledny má však i svou stinnou stránku. Vyhlídková věž totiž už nejednou řádně rozvířila hladinu rožnovského politického rybníka. Na přetřes přišla i na posledním zasedání zastupitelů města.

Opozice se znovu obula do vedení radnice, zejména pak do místostarosty Aloise Vychodila (ODS). František Šulgan (Strana zelených) znovu připomněl nedávné sporné kácení stromů v okolí věže. A opět zpochybnil vyšetřování Inspekce životního prostředí, která kácení posvětila a uvedla, že na Karlově kopci nežijí chránění živočichové. „To vše zjistili v zimním období a za pouhou půlhodinu. V lokalitě, v jakých se na výskyt chráněných živočichů vždy dělají dlouhodobé výzkumy. Nás se nikdo nezeptal," zdůraznil Šulgan, který je zároveň členem výboru Českého svazu ochránců přírody Radhošť.

Alois Vychodil mu oponoval, že vše bylo v souladu se zákonem. Na důkaz ocitoval pasáže přímo ze zprávy, kterou inspektoři při kontrole sepsali, a pod kterou se podepsali i zástupci Správy CHKO Beskydy. Přiznal ale, že výšku stromů při výstavbě neodhadli dobře. I proto jich musí padnout více, než se původně předpokládalo.

Ekologové kritizují rožnovskou radnici

Na včerejší tiskové konferenci potvrdil, že radnice má k dispozici veškerá povolení na další úpravy okolí rozhledny. Jejich uskutečnění ale zatím brání podané odvolání ochránců přírody.

Libuše Rousová (SNK-ED) zdůraznila na zastupitelstvu, že samotnou dřevěnou stavbu Jurkovičovy rozhledny považuje za velmi kvalitní řemeslnou práci. „Kdybyste ale byl chlap," obrátila se poté na místostarostu,

„řeknete ano, já jsem to podcenil." Podle Rousové už není jiná cesta než všechny práce dokončit tak, aby rozhledna sloužila svému účelu. „Doporučovala bych také, aby se v budoucnu dořešil vstup přes valašské muzeum v přírodě přímo na rozhlednu. Teprve poté se stane turistickým cílem," dodala Rousová.

Alois Vychodil se bránil tím, že tak zvláštní stavba, jako je Jurkovičova rozhledna, s sebou při realizaci nese řadu problémů.

„Z posledního jednání s vedením muzea ale vyplynulo, že vstup ze skanzenu by do budoucna bylo možné vyřešit," uvedl Vychodil.

Do diskuze se přihlásila také Lenka Vičarová (SNK), podle které je pro 99 procent Rožnovanů i návštěvníků města rozhledna přínosem. Kritiku stavby ze strany svých kolegů v zastupitelstvu přirovnala ke známému rčení „kdo nic nedělá, nic nezkazí". „Měli bychom všichni táhnout za jeden provaz," vyzvala poté zastupitele.