Zastupitelé ve Vsetíně se v pondělí neshodli ani na programu schůze. Koaliční jednání jsou zablokována. Třetí pokus o volbu nového vedení radnice se uskuteční 8. prosince

Spokojený ale neodcházel, stejně jako desítky dalších rozzlobených Vsetíňanů. Politici se totiž opět neshodli na novém vedení města. Jednání ztroskotalo už při schvalování programu schůze. Pro jeho schválení zvedlo ruku jen deset zastupitelů tvořících menšinovou koalici KDU-ČSL, ANO a sdružení Starostové a nezávislí (STAN).

Ostatní, tedy zastupitelé za ČSSD, ODS, Koalici pro otevřený Vsetín (KOV), TOP 09 a zastupitelé za KSČM jej nepodpořili. Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD) pak navrhla přerušení zasedání a jednání o novém třetím termínu. U veřejnosti to zvedlo vlnu nevole.

„To jste malé děti! To není možné! Co jste dělali celé tři týdny? Děláte si z voličů srandu?" znělo rozhořčeně z řad přihlížejících.

Krach zasedání už po pár minutách po zahájení jen dokreslil zatím bezvýchodnou situaci, do které se dostalo povolební vyjednávání ve Vsetíně. Jediné, co nikdo nerozporuje, je podle lídra vítězné KDU-ČSL Jiřího Čunka skutečnost, že on se má stát starostou. Dále se dohodnout však dokázali pouze lidovci se šesti mandáty, kteří už před prvním zastupitelstvem podepsali koaliční smlouvu s třemi zastupiteli za ANO a Tomášem Pifkou za STAN.

Jiří Čunek v pondělí vysvětlil, že druhý devítičlenný tábor ve Vsetíně vytvořili tři zastupitelé za ČSSD, tři za KOV, dva za ODS a jeden za TOP 09. Komunistu Zdeňka Vejpustka ani Josefa Novosada, který na kandidátce KSČM vystupoval jako nezávislý, lidovci neoslovili.

„Zmíněných devět zastupitelů se domnívá, že v radě města bude mít čtyři zástupce. Rada je sedmičlenná, to znamená, že by měli většinu," nastínil Čunek.

V praxi by tak ve volbách méně úspěšné strany vlastně řídily město na úkor vítězů a jejich koaličních partnerů. „Nesouhlasím s tím, aby starosta byl pouze panákem, který je ovládán nějakou skupinou," zdůraznil Čunek.

Podle něj se jen ukazuje, že lidé, kteří doposud byli ve vedení města, zde chtějí také zůstat. „Voliči ale dali najevo, kdo na radnici má být, a nemůže si to vytrucovat ten, kdo hlasy nedostal," řekl Čunek.

Podle Petra Kořenka (ČSSD) není pravda, že současné vedení chce vládnout ve stejném složení. Záměr je prý takový, aby nikdo nad nikým neměl převahu. Aby všechny věci byly pod kontrolou všech zastupitelů a tím se zamezilo různým debatám a útokům.

„Je spousta témat, na které se v debatách vůbec nedostalo. Nám všem jde o to, aby na Vsetíně byly peníze, aby se stavělo. To je celé. Zachování kontinuity chodu města. Tečka. Nic víc, nic míň," řekl Petr Kořenek.

Občanští demokraté ústy dosluhující starostky Ivety Táborské uvedli, že od počátku povolebních jednání jim bylo naznačeno, že ve volbách prohráli a proto se s nimi do koalice ani nepočítá.

Starostka města však také prozradila, že v minulých dnech ODS dostala nabídku na post místostarosty a dvě místa v radě. „To je určitě výhodná pozice a mohli jsme ji vzít. Ale vůbec nebylo jednáno nad tématy. A co si také mám o takové nabídce myslet, když se v tisku stále dočítám, že odvádím špatnou práci. Tak nevím, jak moc se o naše hlasy stojí nebo nestojí," řekla včera Iveta Táborská.

Podle Michala Berga, lídra KOV, provází veškerá jednání nedůvěra. „Nikdo nikomu nevěří. Byli jsme tím velmi nemile překvapeni," řekl Berg. Připomněl, že KOV po volbách vyzvala zastupitele, aby zveřejnili majetková přiznání. Někteří ale vůbec nereagovali.

„Je potom těžké budovat důvěru. Navrhli jsme variantu široké koalice, nicméně ani v této podobě se ta situace řešit nedá. Vůbec netuším jak to vyřešit," přiznal Michal Berg. KOV podle něj už udělala maximum.

Člen menšinové koalice Tomáš Pifka (STAN) označil požadavky některých zastupitelů za nemravné a postrádající pokoru k výsledkům voleb či voličům. Vsetínští zastupitelé se do třetice sejdou a pokusí zvolit nové vedení města 8. prosince v 18 hodin.

„Do té doby se také uskuteční pracovní setkání zastupitelstva nad rozpočtem města na příští rok. To je pro nás v současné chvíli priorita," zdůraznil Tomáš Pifka.

Nikde ale není psáno, že 8. prosince musí mít Vsetíňané nového starostu, místostarosty i radní. Zákon říká, že dokud není zvoleno nové vedení města, tak budou radnici vést ti, kteří vládli doposud. Klidně i do příštích voleb za čtyři roky.