Jmelí stromům odebírá důležité látky, a pokud se přemnoží, hrozí, že strom uschne. „Zamezit opakovanému růstu jmelí je těžké. Šíří se semeny, která roznášejí někteří ptáci. Po nějaké době se tak může znovu objevit i na už ošetřených stromech,“ vysvětlil Filip.

Zatímco Rožnov pod Radhoštěm se jmelí zbavuje jeho vyřezáváním či odstraněním napadených větví, Vsetín přistoupí k radikálnějšímu kroku. „Dosud se ve Vsetíně jmelí likvidovalo pouze ořezem, jenže při něm se často odstranila velká část koruny, a tak se znehodnotil celý strom,“ upozornila mluvčí Vsetína Adéla Kousalová.

ČTĚTE TAKÉ Ledové kry přehradily Hážovku v Rožnově i Bečvu ve Vsetíně

Proto město vyzkouší jiný postup speciální postřik. Aplikuje se na stromy v Panské zahradě. „Zdejší stromy jsou jmelím zasažené nejvíce. Na deseti stromech aplikují pracovníci dodavatelské firmy speciální postřik přímo na jmelí,“ informoval správce vsetínské městské zeleně Petr Mikulík.

Toto ošetření by mělo zabránit dalšímu růstu. „S aplikací čekáme na příznivější počasí, výsledek bychom měli znát přibližně v létě,“ dodal Mikulík. Pokud se postřik osvědčí, bude v jeho aplikaci město pokračovat.