Nejdříve vznikne sad v blízkosti závodu v městě Quillón. Bude sloužit jako reprezentační vzorek pro ukázku obchodním partnerům a návštěvníkům palírny.

„Letos máme v plánu osadit tři hektary pozemků hrušněmi odrůdy Williams. Celkem vysadíme 140 hektarů," uvedl ředitel pro export Martin Déva. Likérka pro svou produkci hruškové pálenky každoročně vykupuje od pěstitelů v Chile až deset milionů kilogramů hrušek odrůdy Williams.

V kratším čase mohou zpracovat více hrušek

„Hlavní výhodou pěstování vlastního ovoce je i možnost přesně sledovat zrání hrušek a stanovit optimální okamžik sklizně tak, aby výsledný destilát byl co nejaromatičtější a nejlahodnější. To při výkupu ovoce z cizích zdrojů není někdy možné," poznamenal Déva s tím, že část úrody se uskladňuje v chladírnách pro pozdější zpracování.

Firma v posledních třech letech investovala do závodu v Chile desítky milionů korun do zvýšení výrobní i destilační kapacity i modernizace technologií pro zpracování ovoce.

„Jsme schopni zpracovávat v kratším čase větší množství hrušek, a získáváme tak čas pro výrobu dalších destilátů," řekl Déva. Jelínek zvažuje také výrobu jablečného a vinného destilátu.

Likérka vysadila také v Česku vlastní švestkové sady. Většinu ovoce ale dováží z balkánských zemí, protože produkce tuzemských pěstitelů pro její výrobu nestačí. Společnost zaměstnává v domovském závodě ve Vizovicích asi stovku lidí, sesterské společnosti má kromě Chile také v Rumunsku a Bulharsku, obchodní tým funguje také na Slovensku.