„Volně se lze k internetu připojit na náměstí Svobody, Dolním náměstí a na autobusovém nádraží. Tuto službu jsme zavedli zejména kvůli turistům, ale využívají ji i obyvatelé našeho města," přiblížila mluvčí města Jana Čadová. Podle ní je služba hojně vyhledávaná a její zajištění je hodnoceno kladně.

Volně přístupné wifi na náměstí mají také ve Valašském Meziříčí. „Připojení zdarma ve městě je super nápad. Využívám ho třeba, když se rozhoduji, kam půjdu na oběd. Na internetu si snadno najdu všechna obědová menu, a mám tak rychle přehled," popsal svou pozitivní zkušenost dvaadvacetiletý Tomáš Hejda ze Zašové.

V Rožnově pod Radhoštěm je situace poněkud jiná. „Připojení je k dispozici v městském informačním centru, kde jsou také volně přístupné počítače. V centru pokrytí nemáme," objasnil mluvčí města Tomáš Gross.

Wifi v nemocnici, ve školách i hospodách

Centra měst ale nejsou jedinými místy s wifi. Komfort bezdrátového připojení mohou využívat například také pacienti vsetínské nemocnice. „Vysílače jsou zatím nastaveny tak, aby pokryly část pacientů v hlavní budově, kde je chirurgický pavilon," uvedla tisková mluvčí nemocnice Lenka Plačková. K internetu by se postupem času měli dostat také další pacienti. Záměrem nemocnice je totiž rozšířit pokrytí i do dalších pavilonů.

Volný přístup k připojení mají třeba také studenti vsetínského Masarykova gymnázia. „Ve škole jsme zavedli volné wifi v loňském školním roce. Studenti ho využívají k osobním účelům, ale mohou si také stahovat učební materiály nebo používat e-learning," uvedl ředitel Dalibor Sedláček. Podle jeho slov není zajištění internetu nijak finančně nákladné.

Samozřejmostí se v posledních letech stalo také připojení v restauracích a kavárnách. „Wifi jsme zavedli, protože zákazníci se po něm často ptají a využívají ho," popsala provozní Schlattauerovy kavárny ve Valašském Meziříčí Simona Mikušová.

Volné připojení k internetu nabízí také řada vsetínských restaurací, například U Lva, U Trpaslíka nebo Snaha. Využít jej mohou třeba i hosté ubytovaní v hotelu Nová radnice.