Program leteckého dne začal v jedenáct hodin. Tisíce návštěvníků začaly do areálu proudit už o desítky minut dříve a během chvíle začalo letiště připomínat mraveniště. Mezi návštěvníky byl také Marcel Čech z Valašského Meziříčí. Na leteckou show dorazil se svým synem Ondrou. „Nejvíc se těšíme na představení Martina Šonky. A taky bychom rádi viděli bitevní vrtulník,“ prozradil fanoušek letectví.

Součástí programu byla mimo jiné přehlídka rádiem řízených modelů letadel, kdy asi pětatřicet vášnivých modelářů předvedlo výsledek svého mnohaletého úsilí. Jedním z nich byl Jiří Petr, který do Poličné dorazil z Lázní Bohdaneč. „Přivezl jsem tuhle krásku čtyřmotorový bombardér z druhé světové války. Jeho sestavování mi zabralo asi tisíc dvě stě hodin,“ informoval modelář. Leteckou technikou je prý fascinovaný odmalička. V jeho modelářské kariéře se jedná o druhý model. Přiznal, že koníček je to finančně náročnější. „Svůj první model, který byl bez motorů a elektrotechniky, jsem prodal v Rakousku za asi dvě stě tisíc. Visí ve stylové americké restauraci,“ podotkl Petr.

Portášské slavnosti ve Valašské Bystřici
VIDEO: Portášské slavnosti opět přilákaly tisíce návštěvníků

Krátce po poledni se nad hlavami leteckých fanoušků objevil akrobatický speciál. V kokpitu neseděl nikdo jiný než všemi očekávaný Martin Šonka. Poté, co se přivítal s pořadateli i diváky, následovala krátká beseda. Při ní odpovídal na dotazy starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka a přítomných diváků. Všichni byli zvědaví, co při své následné exhibici ukáže. „Předvedu vám nějaké kotrmelce, budu se zmítat ve vzduchu, do toho budu kouřit, aby to vypadalo ještě líp,“ naznačoval. Prozradil, že půjde o sestavu, se kterou soutěží na mistrovství světa a Evropy ve volném stylu. „Je to disciplína, ve které každý závodník předvádí to nejlepší, co umí. To, co je nejtěžší a co nejlíp vypadá. Snad se vám to bude líbit,“ nalákal Šonka.

Po krátké pauze přešel od slov k činům. Při jeho patnáctiminutové exhibici se mnohatisícovému publiku tajil dech. Ohromení fanoušci jej po přistání odměnili velkým potleskem.

Žáci ZŠ Francova Lhota si za odměnu užili vyhlídkový let nad Valašskem.
Za odměnu shlédli na Valašsko z oblaků

.