Nablýskané SUV se řítí po okresní silnici. Na rovném úseku šofér nezvládá řízení. Auto naráží do stromu. Následuje výstřel airbagu…

Tato situace se odehrála v pátek na silnici mezi Jablůnkou a Pržnem. Ale nebyla to realita. Režisér Dan Svátek tady natáčel jednu ze scén nového celovečerního filmu s názvem Úsměvy smutných mužů.

Jednadvacet dnů spolkne natáčení hořké komedie, kterou režisér Svátek zpracovává podle knižního bestselleru Josefa Formánka.

Ve zlínských lokacích strávil filmový štáb tři dny. Ke dvěma scénám si autoři vybrali benzinovou pumpu v Ratiboři a cestu spojující Jablůnku a Pržno.

„Pro jednu ze scén jsme použili méně frekventovanou cestu u Pržna. Tam jsme našli strom, u kterého točíme náraz,“ popsal produkční filmu Martin Gazda.

Ilustrační foto.
Zuberské referendum neplatí, rozhodl správní soud

Vybrat čerpací stanici pro další scénu nebylo jednoduché. „Potřebovali jsme něco, co neprovozuje známá společnost. Benzinku s názvem Benzinová pumpa už dnes jen tak nenajdete,“ usmíval se Gazda.

Filmaři strávili v Ratiboři velkou část dne. Občerstvit se přišli do místní restaurace U Ogarů.

„Je to pro nás velká čest. Obsluhovat takové herce jako je David Švehlík, to se nám zase dlouho nestane,“ netajil nadšení provozní Jakub Machálek.

Kromě Davida Švehlíka si ve filmu zahrají další české hvězdy. S jejich výběrem byl spokojený i autor knižní předlohy, podle které se film natáčí, Josef Formánek.

„Konečné herecké obsazení mi udělalo obrovskou radost. Těším se na Jaroslava Duška, Ivana Fraňka i Ondru Malého. Parádní jsou i vedlejší role v podání paní Medvecké nebo pana Švehlíka staršího,“ liboval si Formánek.

Klip k písničce Když jsem se narodil, která bude na druhé sólové desce, se František Segrado rozhodl natočit ve vsetínském klubu Tři opice.
Nový klip Františka Segrada se rodí v dýmu cigaret

To se vám v Praze nestane

Kromě hereckého obsazení si pochvaloval i valašský kraj, ve kterém strávil s filmaři tři natáčecí dny.

„Tady jste pro každého strýček. V Ratiboři vás pozdraví rodinka, která kolem projíždí na kole – to se vám v Praze nestane. Lidi jsou tu srdeční, milí a přímočaří,“ zhodnotil Josef Formánek.

V příběhu Úsměvy smutných mužů vycházel Josef Formánek z vlastní životní zkušenosti. Čtyři chlapi se potkají v protialkoholní léčebně.

Vyprávějí si a rekapitulují své životní příběhy, které leckdy nejsou veselé, ale dramatické. Přesto dochází v prostředí léčebny ke spoustě komických situací.

„Celé je to o touze naučit se říkat pravdu sám o sobě a o těch ostatních. Naučit se konstatovat skutečnost. A to je největší moudrost,“ říká ke své první zfilmované předloze Josef Formánek.

Celovečerní film Úsměvy smutných mužů bude mít dvě premiéry.

„Kromě pražské se mohou diváci těšit i na zlínskou premiéru. Obě plánujeme na duben roku 2018,“ uzavřel produkční Martin Gazda.

Požár vozidla zastavil provoz na komunikaci
Požár auta zastavil v Lužné dopravu