Sklenice se vzorky hub ve sladkokyselém nálevu letos do soutěže přineslo čtyřiadvacet místních i přespolních houbařů. Soutěž ale pamatuje i silnější ročníky, kdy se vzorků nashromáždilo i čtyřicet. „Menší účast je daná celkově horší houbařskou sezonou. Také se dnes udělalo pěkně, toho lidé možná využili k práci na zahradách či výletům," odhadoval možné příčiny nižší účasti Luděk Hřib, předseda pořádajícího spolku hřibařů ve Francově Lhotě.

Hodnotitelem přinesených pochoutek se stal v sobotu každý, kdo sám alespoň jeden vzorek do soutěže přihlásil. Na připravené listy ochutnávající vždy zaznamenali pět vzorků, které jim nejvíce chutnaly, a přidělili jim body od jednoho do pěti.

Konečné výsledky však domácí houbaře nepotěšily. Vítězem se stala již počtvrté v řadě Ivona Janotová z Lipníku nad Bečvou. „Asi ji příští rok budeme muset zakázat vstup do Lhoty," konstatoval s nadsázkou Luděk Hřib.

Pomyslné stříbro bral Jiří Polčák, také z Lipníku. Ten, coby zkušený mykolog a znalec hub na Valašsku, již tradičně připravil pro příchozí přednášku i s videoprojekcí. Tentokrát na téma jarní houby. Čest domácích houbařů zachraňovala v sobotu Jana Dubovcová z Francovy Lhoty, která v soutěži kyseláčů obsadila třetí příčku.

Každoroční součástí ochutnávky hub je ve Francově Lhotě také košt slivovice. Pětičlenná porota letos hodnotila dvě desítky přinesených vzorků. Jako nejlepší vybrali pálenku, kterou do soutěže dodal Karel Matúš ze Vsetína. Jeho jmenovec, Karel Matúš z Francovy Lhoty obsadil druhé místo, třetí nejlepší slivovici přinesl Alois Žídek z Francovy Lhoty.