Vedení obce Krhová demolice stavby na Jehličné překvapila. O tom, že je v plánu, totiž na místním úřadu nevěděli. Navíc se zdá, že budova šla k zemi bez patřičných povolení.

„Na demolici takové stavby je třeba mít vydáno rozhodnutí stavebního úřadu o odstranění stavby, které obsahuje stanoviska z odboru životního prostředí, správců sítí, obce Krhová, mělo obsahovat též zprávu, jak se bude nakládat se stavebním a nebezpečným odpadem a podobně. My jsme o demolici prakticky nic nevěděli. Doneslo se nám to, až byla polovina zbořená," uvedl místostarosta Krhové Lukáš Macíček.

Vedení vesnice se proto s dotazem obrátilo na stavební úřad ve Valašském Meziříčí. „Tam také netušili, co se děje. Proto jsme na úřad podali oficiální žádost o vyjádření, jak demolice probíhala a co se bude dít dál," řekl místostarosta.

Na schůzce se soukromým majitelem objektu na Jehličné totiž zástupci Krhové potřebné informace nezískali. „Na otázku, co plánuje dál, nám neřekl nic konkrétního. Vyhýbavý byl i v případě dotazů na povolení k bourání," poznamenal Macíček.

Netajil ale, že vedení vesnice demolici zpustlého objektu do jisté míry vítá. „Byl již delší dobu v nevyhovujícím stavu a nebezpečný. Nicméně majitel se měl stavbu snažit zachránit, zabránit dalšímu chátrání," myslí si místostarosta.

Stavební úřad ve Valašském Meziříčí se nyní podnětem Krhové zabývá.

„Za odstranění stavby bez souhlasu nebo povolení stavebního úřadu hrozí pokuta až do výše pěti set tisíc korun," uvedla mluvčí městského úřadu ve Valašském Meziříčí Renata Votrubová.

Vlastníkem Jehličné je v současné době Petr Pospíšil. Demolici ani budoucí záměry se stavebním místem ale nechce komentovat. „Vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat. Vzhledem k některým stanoviskům a chování místních to nechci prozatím komentovat. Je to soukromé, myslím si tedy, že není důvod," řekl Valašskému deníku Petr Pospíšil.

Od místních podle vlastních slov ví, že místo bylo dříve vyhledávané. Mimo jiné kvůli svatbám. „Hodně lidí na to má vzpomínky," připustil Pospíšil, který je sám také z Krhové.

Výtky vedení vesnice týkající se demoličního výměru ale odmítá. „Je to v pořádku. A především je to náš problém. Je to soukromý pozemek. Oni (vedení obce pozn. redakce) vůbec nejsou účastníci jednání. My nepotřebujeme radit, kde máme investovat nebo co bychom s tím měli dělat," řekl Pospíšil. Obec by podle něj měla spíše ocenit, že budova, která byla v havarijním stavu, už dále neohrožuje a nehyzdí.

Podle dostupných informací měl soukromý majitel objektu a přilehlých pozemků v plánu vybudovat na místě původní hospody na Jehličné rodinné domy. V platném územním plánu jsou dotčené pozemky k takové výstavbě určené.

Výhrady proti záměru má ale například Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Jana Svobodová z CHKO Beskydy připomněla, že dříve byly tyto pozemky určené pro takzvanou občanskou vybavenost. Až pozdější změnou územního plánu se z nich stala místa pro bydlení. „Poté noví majitelé představili svůj záměr výstavby rodinných domů. Provedli jsme šetření a sdělili jim, že to není vhodné," řekla Svobodová.

Lokalita podle CHKO Beskydy není vhodná morfologicky, vzrostlou zelení, na pozemcích jsou také studny s prameny zřejmě ještě po bývalých lázních, které zde kdysi fungovaly. Pracovníci CHKO proto navrhují, aby byly pozemky v územním plánu znovu určené pro účely občanské vybavenosti nebo označené za přírodní plochu či krajinnou zeleň.