V den svátku slovanských věrozvěstů ale poprvé. Vyrážím ze Vsetína už po sedmé ráno, protože zájem bývá veliký a před obědem už se autem nahoru nedostanete.

Po osmé ranní už je parkoviště na Pustevnách, které pojme až dvě stovky aut skoro z poloviny zaplněné. Z aut vyskakují poutníci a ženou se do kopce na modře značenou, aby stihli první mši, která začíná v dřevěné kapli sv. Cyrila a Metoděje v 9.30. Kolem skupiny dospělých obletují děti zatím plné energie. „ A ne, že uslyším každých deset minut otázku - kdy už tam budem,“ zaznívá autoritativní hlas dospělačky. Děti se chichotají a pobíhají dál. Měly by šetřit síly, myslím si, do cíle zbývají bezmála čtyři kilometry a pak to samé zpátky.

Turisté míří na mši

Na začátku míjíme nezbytné stánky s kdečím. Někteří turisté se před cestou posilňují ranním pivem hned u prvního možného stanoviště. Připojím se k rodince přede mnou, o které si myslím, že tudy neputují poprvé a vyzvídám, je-li tomu tak. „My tu jdeme už popáté. A výlety na Radhošť mimo cyrilometodějskou pouť ani nepočítám,“ prozrazuje Jana Hrstková ze Zubří.

Areál letního kina u přehrady Bystřička ožil první červencový svátek hudbou. Konal se tady první ročník world music festivalu s názvem Andělská Bystřička.
Andělé se slétli do Bystřičky

Její dvouletá dcera stráví většinu cesty v sedačce, ale syn Štěpán není na pouti žádným nováčkem. Tu první si nemůže pamatovat, byly mu teprve dva měsíce. „Mám dobré boty a cestu určitě zvládnu,“ kasá se Štěpán. Popřeju šťastnou cestu, přidám do kroku a už za zatáčkou slyším jeho hlas - mamí, já chci na koníka. Ale diplomacie vychovatelky zafunguje, a pokud můžu posoudit, viděl jsem Štěpána, alespoň cestou tam, jít po svých.

Poutníci jsou věkem napříč všemi generacemi

Sochu Radegasta máme za sebou, a čím se blížíme ke kapli, tím víc mám pocit, že poutníků přibývá. Potkal jsem tu všechny generace. Nejmladšímu účastníkovi bych tipl maximálně tři týdny. Kolem mě prochází jednotlivci, páry a rodiny i s domácími mazlíčky. Občas kolem projede „poutník“ na elektrokole, či prosupí sportovec na skutečném kole. 

František a Jaroslav od Valašských Klobouk směřují na mši už poněkolikáté. Během cesty si povídají a užívají příznivého počasí. „Na chůzi je to fantastické a mši si taky víc užiju. Když je takto pod mrakem, neprší a není horko, víc vnímám duchovní atmosféru,“ rozvažuje František.

Národní pouť Velehrad 2017. Slavnostní poutní Mše
Na Velehrad dorazilo 30 tisíc věřících. Papež jmenoval dva nové biskupy

Za tohoto hovoru přicházíme ke kapli. Je tu plno, hasiči podávají guláš a pivo, vyhrává dechovka. Z druhé strany kaple začíná mše. Jak už jsem popsal, počasí je přívětivé, proto se odehrává pod širým nebem. 

Připomínejme si význam příchodu věrozvěstů

Nejsem věřící, ale slova pana faráře o významu svátků mě zaujala. O Vánocích se zapomíná oslavovat Ježíšovo narození. O Velikonocích jeho zmrtvýchvstání. Zvykli jsme si slavit na náměstích a vyžadujeme zábavu. Měli bychom si uvědomit, proč slavíme i 5. července a jaký význam měl příchod slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu. Vyplynulo mi z kázání.

Vydávám se na zpáteční cestu. Je tři čtvrtě na jedenáct a za patnáct minut začíná další mše. Naproti mně proudí stovky a stovky dalších poutníků. Začínám mít pocit, že ten posvátný kopec tisíce turistů nemůže pojmout. Ale pojme. A nebude to poprvé. Vždyť poutníci tu směřují v tento červencový svátek už několik desetiletí.

Zábavné odpoledne pro celou rodinu s názvem Divotvorný park připravili pořadatelé na středeční odpoledne v Městském parku Rožnov pod Radhoštěm. V seriálu oslav 750. výročí města si zejména děti užily sportovní hry, soutěže, zábavu v tvořivých dílnách, ple
FOTO, VIDEO: Děti slavily v městském parku v Rožnově. Podívejte se