Lidé poukazují na to, že pro hokejisty neplatí stejné podmínky pro finanční podporu činnosti, jako u ostatních. „Je to špatně. Jiné kluby tolik finančních injekcí nedostaly. A fungují," míní další z obyvatel města Vladimír Benda.

Jedním dechem ale dodává, že zejména v práci s dětmi a mládeží mají hokejisté pěkné výsledky. „Ale to mají i jinde a bez milionů od radnice," dodal Benda.

Veřejné mínění rozvířilo čtvrteční vystoupení místopředsedy HC Valašské Meziříčí 2005 Pavla Vanducha. Žádal totiž zastupitele o další finanční podporu klubu ve výši 2,5 milionu korun.

Zástupci města ovšem ani po dvouhodinové emotivní diskuzi o příspěvku hokejistům nerozhodli. Případnou konkrétní finanční podporu hokeje ve městě prý projednají až na mimořádné schůzi.

„Musíme všechno důkladně promyslet a připravit. Až potom řekneme, zda a jakou částku hokeji každoročně dáme. A pak už vás tady nechceme vidět. Pokud budete mít problémy, budou to vaše problémy," upozornil představitele HC Valašské Meziříčí 2005 starosta města Robert Stržínek (ANO).

Rozpočet klubu na novou sezonu je pět a půl milionu korun. Na letošní srpen až prosinec žádají hokejisté od radnice 1,5 milionu. Další milion korun pak chtějí na období od ledna do března 2016.

„Byli bychom rádi, kdyby město odsouhlasilo jednoznačně částku pro letošek a od nového rozpočtu stanovilo sumu, kterou pravidelně ročně hokej podpoří. To nám pomůže v další práci. Například i při vyjednávání se sponzory. Chceme jistotu, které se můžeme chytit," přesvědčoval zastupitele ve čtvrtek Pavel Vanduch.

Městu za podporu nabízí například rozšíření doby pro bruslení veřejnosti a školy bruslení pro základní a mateřské školy. „Nebráníme se ale například také umožnit činnost zájemcům o krasobruslení. Všechno je to o dohodě," slibuje místopředseda HC Valašské Meziříčí 2005.

Zastupitelé ve čtvrtek potvrdili, že mládežnický hokej podpořit chtějí. Pravděpodobně ale jenom částkou, kterou poskytují jiným sportovním klubům ve městě. „Dospělí ale ať hrají to, na co si seženou peníze. Led jim dáme, zbytek ne," poznamenal meziříčský místostarosta Josef Vrátník (BEZPP).

Ostře se vůči dosavadním praktikám podpory hokeje ve městě vyjádřil také vedoucí finančního odboru radnice Zdeněk Studeník. „Hokej se mi nezdá být pro město efektivní. Připomíná mi to Řecko a Evropskou unii. Pokud je zařízneme, je zle. Pokud nezařízneme, bude zle také," řekl bez okolků zastupitelům Zdeněk Studeník.

Stejný názor prezentovala před svými kolegy Zdislava Odstrčilová (KDU-ČSL). „Neustále hokej podporujeme nemalými částkami. Nic se ale, i přes sliby například s umořením dluhu, nelepší. Klub je stále zadlužený. Účetnictví je netransparentní. Nevíme, jak bylo s dosud poskytnutými penězi naloženo. Je potřeba to zásadně změnit," konstatovala zastupitelka.

O výši finanční podpory rozhodnou zastupitelé na mimořádné schůzi nejpozději 20. července.

Podpora hokeji v okolních městech:

Rožnov

  • provoz zimního stadionu 2,8 milionu korun
  • muži 0 korun
  • mládež z grantu 240 tisíc korun

Vsetín

  • provoz zimního stadionu 10 milionů korun
  • muži 900 tisíc korun
  • mládež 5,6 milionu

Valašské Meziříčí poskytlo:

  • 2012 – 3,89 milionů korun
  • 2013 – 2,95 milionů korun
  • 2014 – 3,65 milionů korun
  • 2015 – 4,6 milionů korun