Od čtvrtka 20. července tak lidé v celém mikroregionu Rožnovska nesmějí čerpat vodu z řek například k napouštění bazénů, zalévání zahrad nebo třeba k mytí aut. Zákaz platí do odvolání.

„Omezení odběru vody je nutné pro zajištění základní ekologické funkce vodního toku. Současná mimořádná situace si vyžádala bezodkladné vydání tohoto opatření,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí (OŽP) rožnovské radnice Marie Hrabovská.

Podobné nařízení chystají také ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí.

„V návaznosti na aktuální vývoj meteorologické situace chystáme vyhlášení zákazu v nejbližších dnech,“ řekl vedoucí OŽP meziříčské radnice Rostislav Frydrych. Doplnil, že Vsetínská Bečva hranice sucha již dosáhla, Rožnovské Bečvě a Juhyni zbývá posledních pár centimetrů.

Že jsou hladiny řek na Vsetínsku podprůměrné, potvrzuje mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

„Po deštích v minulých dnech se sice situace zejména na drobných vodních tocích zlepšila, což ovšem neznamená, že se spravila. I nadále očekáváme klesání průtoků,“ zdůraznila Kučerová.

Hokejisté Vsetína zahájili v pondělí 24. července 2017 tréninky na ledě na stadionu Na Lapači.
Hokejisté Vsetína vyjeli na led

Bouřky nestačí

Podle ní jsou pro lepší situaci potřebné několikadenní spíše mírnější srážky. „Vydatné letní bouřky způsobí jen dočasné zlepšení, podzemní vody, jejichž množství se odráží na hladině vody v řekách, se jimi ale nedoplní,“ upozornila Kučerová.

Aktuální sucho je důsledkem dlouhodobého nedostatku srážek, který meteorologové zaznamenávají od roku 2015.

Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Vsetín Michala Korabíka se problémy se suchem opakují každoročně. Co se týče pitné vody, ale není důvod k panice. „Největší zdroj, přehrada Stanovnice, je téměř plná. Ve zdrojích a ve veřejných vodovodech je momentálně pitné vody dostatek. Nemusíme sahat k regulačním opatřením,“ ubezpečil Michal Korabík.

Horší situaci zažívají ti, kteří nejsou napojeni na vodovodní řad a spoléhají na vlastní zdroje. Například ve Valašské Bystřici se s vysycháním studní potýkají lidé pravidelně.

„V takových případech pomáhají místní hasiči, kteří konkrétní domácnosti přivezou cisternu vody z obecního vodovodního řadu a napustí ji lidem do studny,“ informoval starosta Bystřice Emil Korduliak.

Naopak jen v několik kilometrů vzdálené Bystřičce se na své zdroje především v dolní části obce, kde se nacházejí tři studny, mohou lidé spolehnout.

„Od osmdesátých let, co jsme je vrtali, nepamatuju, že bychom museli vydat nějaké omezení v souvislosti se suchem,“ potvrdil starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček.

Kdyby se voda přece jen začala vytrácet, mají v záloze rezervu. „Zároveň máme rozvedený vodovodní řad ze Stanovnice. Takže kdyby byl problém, jen otočíme kohoutem,“ řekl Fojtíček.

Připustil, že horní konec Bystřičky je na tom hůře. Obyvatelé tam mají vlastní studny, jejichž stav je závislý na hladině přehrady. Podle starosty Fojtíčka je zatím i tam situace bez problémů.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Porodnice. Ilustrační foto.
Nemocnice na Valašsku se chlubí rekordní porodností