Oddechnout si tak mohou obyvatelé největšího sídliště Sychrov. Dosavadní znění vyhlášky totiž počítá se vznikem kasina ve zdejším Kulturním zařízení. Proti tomu místní protestovali peticí, kterou podepsalo sedmnáct set lidí.

Bez automatů hospody nepřežijí

Vyhláška, která od příštího roku zruší ve Vsetíně stávajících 32 míst pro provozování hazardu a nahradí je jediným kasinem, vešla v platnost na začátku letošního roku. Provozovatelé heren nadšení nejsou, mnohé totiž dostane do existenčních problémů. „U nás je v ceně nájmu zohledněno to, že máme hernu. Pokud se tedy nájem nesníží, tak určitě nepřežijeme. Při stávajícím nájmu jsme na automatech závislí," netajil například provozovatel Baru Phoenix v budově hotelu Vsacan ve Vsetíně Radek Štěpán.

Podobného názoru je také Hana Škarpová, která provozuje bowling centrum s hernou pod hlavičkou společnosti Bonver ve vsetínském sídlišti Luh. „Spoustu hospod může vyhláška existenčně položit. Sami budeme muset vyzkoušet, zda půjde pokračovat i bez automatů," naznačila.

Lidový dům dostane alespoň nová okna

Nicméně obecně závazná vyhláška platí. A o umístění kasina do Lidového domu vedení města už také rozhodlo. „Nyní je nutné schválit změnu vyhlášky, tedy změnu jediného místa pro provozování hazardu z budovy číslo 53 (Kulturní zařízení Sychrov pozn. redakce) na Lidový dům. Materiál jde do zastupitelstva v pondělí," potvrdila mluvčí radnice Adéla Kousalová.

V souvislosti se záměrem stanovit Lidový dům jediným místem pro hazard chce vedení města na chátrající budově alespoň opravit okna. Bude se jednat o další z řady „udržovacích" investic. Velké prostředky radnice do nemovitosti investovat nechce, na budově stále leží břemeno zástavy. Dům byl totiž jednou z nemovitostí, jimiž se město na počátku 90. let zaručilo za úvěr zkrachovalým firmám podnikatele Wojtoně v Hošťálkové. O zrušení zástav vede Vsetín soudní spory.

Prozatím není jasné, kolik bude oprava oken stát a kdy k ní dojde. Radnice chce nejprve vypsat výběrové řízení na budoucího provozovatele kasina.

Starosta Vsetína Jiří Čunek už dříve uvedl, že Lidový dům byl pro umístění kasina od počátku favoritem. Technické problémy týkající se budovy ale neumožnily uvést jej přímo ve vyhlášce. Proto v předpisu Lidový dům nahradilo Kulturní zařízení Sychrov. „Měli jsme původně avizovány statické problémy s Lidovým domem, proto jsme museli hledat jiné místo. Nyní máme ale statické odhady odborníků, které nám umístění dovolují," řekl na posledním zasedání zastupitelstva starosta.

V Lidovém domě dnes sídlí vyhledávaný hudební klub Tři opice, sál a zázemí zde mají také členové vsetínského divadelního souboru. Zástupci obou nedávno uvedli, že umístění kasina ve stejně budově by jim nevadilo, pokud by byly splněné několikrát uváděné podmínky jeho provozování. Tedy že kasino bude jasně oddělené, hlídané a městská policie dohlédne na dodržování bezpečnosti a slušného chování.