Vůně připravovaných gulášů je cítit opravdu na dálku. O tom se přesvědčuji na vlastní čichové buňky, jakmile v Ratiboři vysedám z auta. V momentě, kdy se blížím k areálu místního hasičského domu, sílí jednak vůně, jednak tóny cimbálové muziky, která vaření doprovází.

Na místo dorazím ve chvíli, kdy už se osmnácti týmům kuchařů do konce vaření krátí čas a jejich přípravy vrcholí. Tu je ještě potřeba nakrájet cibuli, tu pětašedesát porcí ve velkém kotli pořádně míchat, aby se guláš náhodou nepřipálil. Dávám se do řeči s mladými kuchaři Vítem Gorejem a Martinem Tomaštíkem. Mladíci se soutěže zúčastňují již několik let po sobě a láká je zde hlavně nezaměnitelná atmosféra.

„Lidi jsou tady takoví natěšení, u vaření panuje dobrá nálada, něco se popije a s ostatními se dobře pobavíme," líčí důvod své účasti. Svůj guláš hodnotí jako ten nejlepší. Recept ale prozradit nechtějí. „Řekneme jen to, že náš guláš je strašně dobrý, ale recept je strašně tajný," smějí se kluci a já odcházím s nepořízenou k dalšímu týmu. Už se bavím s dvojicí kuchařů z Horní Bečvy Zdeňkem Vojkůvkou a Ondřejem Červeným, kteří si loni vyvařili stříbro a předloni dokonce zlato. „No ale recept po nás nechtějte, to je tajné a to tady nemožem řéct," okamžitě reagují na mou otázku týkající se jejich receptury. Prozrazují jen, že recept se dědí z generace na generaci. „Moja mamka tento guláš vařila padesát roků v hospodě," zdůrazňuje Vojkůvka.

Sále populárnější lev Fufi žije ve Zděchově.
Chovatel Prášek: Úřady mě chtějí finančně zlikvidovat

Blíží se dvanáctá hodina a nastává čas, kdy musejí týmy odevzdat vzorky svých gulášů odborné komisi, aby vybrala gulášového krále. Úkol je to těžký. Porota stojí kolem velkého stolu s osmnácti talíři. Lžící guláš nejdříve míchají, aby zhodnotili strukturu masa i šťávy, poté opatrně guláš nabírají, přivoní si a teprve pak ochutnají. Podle toho, jak moc guláš potěšil jejich chuťové pohárky, udělují od nuly do tří bodů.

Je rozhodnuto. Představitelé komise se odebírají na pódium a začínají vyhlašovat vítěze. „Vítězem se stávají a titul gulášoví králové si odnášejí Chmelíci z Lutoniny," zní areálem a stovky lidí v obecenstvu nadšeně tleskají. „Moje bezprostřední dojmy jsou pěkné, potěší to," svěřuje ihned po převzetí cen Ladislav Chmelík.

Titul si vyvařil se svým otcem. Soutěžila také jeho manželka a syn, kteří získali medaili stříbrnou. A jaký je recept na vítězný guláš? „Klasika. Cibula na sádle, opražit maso, paprika, zkrátka tak, jak sa dělá," jmenuje kuchař. Další ingredience neprozradí. „Ty hlavní tahy si nechám pro sebe," uzavřel s úsměvem gulášový král.

Vodácký víkend na Bystřičce
VIDEO: Víkend na Bystřičce patřil vodákům