Na deset tisíc kilometrů dlouhou cestu vyrážejí bratranci Martin a Ondřej Surovcovi z Hornolidečska právě dnes v sobotu 20. června. Projedou desítku zemí včetně Gruzie, Arménie, Turecka či válkou zmítané Ukrajiny. Návrat plánují za měsíc.

Nápad vyrazit na východ Evropy se zrodil v zimě u ohně. „Nejprve jsme chtěli letět do Řecka a pak je objet na kole. Nebo projet autem celou Evropu. Pořád to ale nebylo ono," prozradil Martin Surovec z Valašské Senice.

Bratranci hledali něco, co přitáhne větší pozornost. „Cesta kolem Černého moře do Gruzie a zpátky nám přišla jako dostatečně exotická a hodná naší výpravy," řekl třiadvacetiletý Martin, který v září nastoupí do pátého ročníku Ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

S bratrancem nepojedou sami. Třetím členem výpravy je Pavel Lenhart, se kterým se Martin s Ondřejem seznámili přes internet. „Pavel pochází od Prahy. Narazili jsme na sebe na internetové stránce pro cestovatele, na níž se shánějí lidé, kteří nechtějí cestovat osamoceně," přiblížil Ondřej Surovec z Lidečka, který se po návratu z expedice chystá s kamarádem podnikat. Zajímavostí je, že trojice s poprvé sešla až v pátek 19. června, den před odjezdem. Do té doby se cestovatelé znali jen po telefonu, přes Skype či prostřednictvím Facebooku.

Cestovatelé si spočítali, že bez zajížděk musí za měsíc urazit zhruba 8 tisíc kilometrů. S plánovanými návštěvami zajímavých míst a památek se ale celková trasa protáhne až na deset tisíc kilometrů. První zemí na trase bude Polsko, kde se chtějí Martin, Ondřej a Pavel zastavit v metropoli Malopolského vojvodství v Krakově. Následuje Ukrajina, kterou nyní zmítá válečný konflikt. „Válečným zónám se samozřejmě vyhneme, nejspíš by nás do nich stejně nepustili. Pojedeme do Kyjeva a nad Kyjevem hned vyjedeme do Ruska. Donbasu se úplně vyhneme," popsal Ondřej Surovec.

V Rusku se výprava zastaví v Kursku, v Gruzii si pak cestovatelé nechtějí nechat ujít slavné Stalinské lanovky ve městě Čiatura. „Bál jsem se, jenom jsem je viděl. Těmi se ale musíme na sto procent svézt. Cestovatelé říkají, že je to parádní zážitek. Jen se člověk nesmí dívat pod sebe ani nad sebe a hlavně nestudovat, jak je lanovka rezavá," usmíval se Martin Surovec. Po celou cestu se budou spoléhat na služby vozu Škoda Forman, který si pořídili speciálně pro tuto výpravu. „Naše facebookové stránky se sice jmenují Favoritem do Gruzie, ale okolnosti nás dohnali k tomu, abychom auto koupili co nejdříve. A k mání byl zrovna Forman," vysvětlil Martin Surovec.

Vůz vyrobený v roce 1992 sehnali za čtyř tisíce korun. „Doufáme, že motor vydrží. Už má nalétáno skoro čtvrt milionu kilometrů," poznamenal Martin Surovec.

A co na dobrodružnou výpravu říkají rodiče a partnerky mladých cestovatelů? „V první okamžik neříkali nic, protože zřejmě nevěřili, že se výprava doopravdy uskuteční. Že to dotáhneme do konce," prozradil Martin.

Menší protesty se objevily až s blížícím se startem výpravy. „Partnerkám se to moc nelíbí, ale nezakazují nám to. A rodiče se ptají, jestli jsme si museli opravdu vybrat takové oblasti. My jsme ale přesvědčení, že o to zajímavější to bude zážitek," dodal Ondřej Surovec.

pozn: Cestu Martina a Ondřeje Surovcových a Pavla Lenharta můžete sledovat také na stránkách týdeníku Naše Valašsko. Tato příloha Valašského deníku vychází každé pondělí.