„Pokud člověk trochu sleduje politiku, musí uznat, že volby do Evropského parlamentu jsou velmi důležité. Evropa je v přerodu, nikdo neví, jak to dopadne. Pokud si to člověk neuvědomuje je to špatně,“ vysvětluje nutnost využít hlasovacího práva.

Nevolí pro sebe. „Já už tu budu jen pár let, ale není mi jedno, jak se společnost vyvíjí. A to kvůli mým dětem a vnoučatům. Starším generacím záleží více na potomcích, než na sobě,“ říká osmdesátiletý dědeček pěti vnoučat.

Podle Karla Mráze nemá Evropský parlament v současné době žádný význam.

„Je třeba ho jinak orientovat. V životě jsem nebyl komunista, ale Marx měl jednu pravdu, že vyvinutý kapitalismus je nejhorší věc, co člověk vymyslel. Bohužel všechny západoevropské státy, které měly kolonie, z toho dodnes žijí,“ poukazuje profesor.

Komu dá hlas, neprozradil, ale v jednom má jistotu.

„Určitě nebudu volit lidi, kteří smýšlí podobně jako Angela Merkelová,“ říká rodilý Maďar, který se do volební místnosti ve vsetínském kulturním domě dostavil pět minut po otevření.

Jasno ve své volbě měl i Roman Šlechta. Také nepřiznal, kdo konkrétně dostane jeho hlas, ale s čtenáři Deníku se podělil o to, kdo ho určitě nedostane.

„Rozhodně nevolím komunisty a ODS. Protože tam jsem se kdysi dávno zklamal,“ vysvětluje Vsetíňan.

Komunální volby jsou podle něj důležitější, ale i do Evropského parlamentu mají svůj velký význam. Přesto se v jeho hlase objevuje stín pochybnosti o této instituci.

„Evropský parlament je v současném fungování jak se říká na dvě věci. Proto jsem šel k urně, protože si myslím, že to potřebuje velkou změnu,“ říká pravidelný volič.

Situaci v Evropském parlamentu považuje za neklidnou. Volby by ji mohly změnit. Záleží ovšem na počtu voličů.

„Když je to tak vyhrocené myslím, že volební účast by mohla být vcelku vysoká. Minule bylo nějakých dvacet procent, teď počítám, že lidi si nutnost uvědomí a bude tak třicet, čtyřicet,“ troufá si odhadnout Roman Šlechta.