Tisíce lidí se sešly před dřevěnou kaplí ve tři hodiny odpoledne, aby si u příležitosti připomínky 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu poslechli slova arcibiskupa pražského, metropolity a primase českého.

Jeho Eminence ve svém proslovu připomněla důležitou roli, kterou sehrála Morava v utváření českého národa i pověst o Cyrilu a Metodějovi. Ve svých slovech kardinál dále zdůraznil potřebu vzdělání a rodiny, na které se v dnešní uspěchané době někdy trochu zapomíná.
Bohoslužba příchozí poutníky přinutila k zamyšlení.

„Byla to krásná mše. Slova kardinála měla hloubku. Lidé by si měli uvědomit, jaké hodnoty jsou v životě člověka skutečně důležité," neskrývala dojetí Marie Dobiášová, která na slavnostní mši přijela z Frenštátu pod Radhoštěm. Radost ze setkání s kardinálem měla i Anna Petrová z Lichnova.

„Chodím na mše každou neděli, ale tato byla výjimečná. Znamená to pro mě skutečně hodně," přiznala katolička.

Umění kardinála oslovit svými myšlenkami nejen starší, ale také mladé lidi ocenila Justýna Targošová, která na sváteční mši přijela z Rožnova pod Radhoštěm.

„Každý si ve slovech kardinála dokáže najít něco, co ho osloví a nad čím se může zamyslet. I mladí lidé, a to je v dnešní době velmi důležité," popsala své dojmy Justýna Targošová.

Nejvyšší představitel katolické církve u nás při mši vzpomněl i nepokoje v Sýrii. Věřící se tak modlili také za trpící umírněné muslimy, kteří nesouhlasí s tím, co se v jejich zemi děje.

„Mysleme i na děti, kterým boje a válčení v Sýrii sebraly rodiče," vyzval všechny příchozí kardinál.
Jedinečnou atmosféru ceremonii dodávalo památečné místo v srdci Beskyd, jehož důležitou úlohu v historii českého národa Dominik Duka zdůraznil.

„Radhošť je hora, kde si uvědomujeme historii nás všech. Praha se na Moravu musela nesčetněkrát odvolávat," zdůraznil kardinál, který při celebrování neopomněl ani památku tisíců lidí, kteří trpěli v koncentračních táborech. Na poutní mši svatou přijali pozvání kardinála bratři z Arménie. Tato země na jihozápadě Asie jako první na světě přijala křesťanskou víru. Bylo to přesně před 1710 lety.

V závěru ceremonie došlo na předávání darů a medailí z rukou předsedy Matice Radhošťské Drahomíra Strnadla. „Předali jsme medaile těm, kteří pomáhají udržovat kapli na Radhošti, ať už z hlediska potřebných finančních příspěvků, tak svou pílí a prací," vysvětlil předseda Matice Radhošťské Drahomír Strnadel.

Ocenění si tak odnesli například místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Václav Mikušek, ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondrůš nebo i starosta hasičů v Trojanovicích Petr Káňa. Jsou to právě trojanoviční hasiči, kteří zajišťují organizaci při podobných setkáních.
Slavnostní mši provázela dechová hudba Záhořané, jejíž členové příležitost hrát na takové významné události ocenili.

„Vážíme si toho. Jsme Valaši a uvědomujeme si duchovní propojení Radhoště a věrozvěstů s naším krajem," vysvětlil tubista záhořanské dechové kapely Tomáš Machálek.

Kardinál sloužil poutní mši na Radhošti poprvé. Pozvání přijal od předsedy Matice Radhošťské Drahomíra Strnadla, který doufá, že letošní návštěva významné postavy katolické církve nebyla na Radhošti poslední.