Rozsáhlá investiční akce si vyžádá 100 milionů korun. „V muzeu hodláme vybudovat nové expozice, výstavní a vzdělávací prostory, také nové depozitáře s posuvnými regály včetně související klimatizace, vzduchotechniky i zabezpečovací a monitorovací techniky tak, aby vše odpovídalo současným standardům a požadavkům,“ uvedl krajský hejtman Jiří Čunek. Počítá se také s rekonstrukcí a novým vybavením dílny konzervátora, kanceláří a provozních prostor včetně mobiliáře.

Podle investičního referenta Muzea regionu Valašsko Jiřího Treznera jsou dva hlavní důvody, proč je nutné zámek opravit. „Zámek Kinských je poslední zámek, který spravujeme, do něhož se investovaly velké peníze naposledy v letech 1974 až 1986. Díky době, použití materiálu a tehdejšímu fungování dodavatelsko-odběratelských vztahů to dnes na zámku tak vypadá. A druhý velký problém souvisí s vlhnutím,“ vysvětlil Valašskému deníku Jiří Trezner.

Ilustrační foto
Ve městech na Valašsku je třináct set bytů, ale nestačí to

Vlhost a nedostatek místa

Doplnil, že nadměrná vlhkost vzniká v souvislosti se spodními vodami a problémy s odvodem dešťových vod na zámku. Tím jsou přímo ohroženy zdejší exponáty. Během topné sezony je situace únosná, ale během léta vystoupá vlhkost až na sedmdesát procent, což je pro depozitář likvidační. Navíc se pracovníci muzea potýkají s nedostatkem místa. „Stávající regály nejsou výškově nastavitelné, zabírají mnoho místa. Skladujeme spíš vzduch než sbírkové předměty,“ posteskl si Trezner.

Policisté hledají svědky dopravní nehody, která se stala ve vsetínské místní části Jasenice v pondělí 8. května 2017
Policisté hledají svědky nehody ve vsetínských Jasenicích

Žádost o dotaci z Evropské unie podá kraj v lednu příštího roku. Pokud neuspěje, odstraní dělníci alespoň ty nejzávažnější nedostatky, hlavně problémy s vlhkostí. Jestliže dotaci na opravy získá, vzniknou nové expoziční místnosti a nové depozitáře. Zároveň se udělá nová kanalizace, rozvody elektřiny i slaboproudu a protipožární systémy. Projekt počítá také se stavbou výtahu a nájezdových ramp pro vozíčkáře.

Podle investičního referenta Jiřího Treznera je sto milionů vysoká částka, která ale vychází ze zpracované studie. „Jakmile se dostaneme na úroveň projektu, bude to o něco méně, osobně si myslím, že skončíme na dvou třetinách až jedné polovině požadované částky,“ myslí si Trezner. Ukončení stavebních úprav očekává během roku 2020.

O titul Vesnice roku soutěží šest obcí: Hoštálková.
Ratiboř soutěží posedmé, Hošťálková má nejvíc cen