Za doprovodu průvodců z Povodí Moravy si zájemci prohlédli jednotlivé objekty přehrady. „Nejdříve jsme návštěvníkům představili vypouštěcí věž a bezpečnostní přeliv. Na hrázi přehrady kolegové z povodí poskytli odborný výklad o stavbě hráze, podloží, na kterém ji dělníci vybudovali, průtoku, objemu nádrže i výšce hladiny,“ popsal hrázný přehrady Bystřička Jaroslav Lamoš.

Poté měli návštěvníci jedinečnou možnost podívat se do útrob samotné hráze. Objekt, který není jinak pro veřejnost dostupný, si přišla prohlédnout i skupina bývalých vysokoškoláků z Ostravska. „Máme na Bystřičce sraz z výšky. Když jsme se dozvěděli, že je tady Den otevřených dveří, neváhali jsme,“ prozradil Jan Sluka. Dodal, že nikdy uvnitř žádného vodního díla nebyl.

Podívejte se na video: Bečva odemčena, hurá na vodu

Hrázný ukázal návštěvníkům strojovnu a pak se přítomní vnořili do nitra hráze. Devět metrů pod povrchem dna přehrady si zájemci prošli sto čtyřicet metrů dlouhé štoly. Uvnitř hráze, kde je celoroční stabilní teplota čtrnáct a půl stupně, je množství čidel a měřících prvků. „Celkem na přehradě sledujeme asi tři tisíce veličin. Měříme tlaky, výkyvy, teplotu vody, hladinu a mnohé další,“ vysvětlil Jaroslav Lamoš.

O návštěvu přehrady byl letos velký zájem. Ze Vsetína si přijel tuto kulturní památku České republiky prohlédnout i Petr Šipula ze Vsetína. „I když to mám za rohem, z této strany jsem přehradu nikdy neviděl. Je to pěkné, vidět toto dílo i v místech, kam se normálně nedostanete,“ nelitoval své cesty na Bystřičku Šipula.

Čtěte také: Mít jen krásnou tvář nestačí. Vítězce Miss Face se otevřou dveře k modelingu