V minulých dnech začala dodavatelská firma se stavebními úpravami, které povedou ke snížení energetické náročnosti budovy. „Minulý týden jsme rozebrali střechu. Teď demontujeme venkovní schody, abychom mohli postavit lešení pro opravu fasády. Tu budeme ale dělat až na jaře, i okna,“ popsal aktuální práce dělník Stanislav Hrbáček.

Do vzhledu budovy mluví i památkáři 

Lidový dům čeká celkové zateplení včetně úprav fasády a římsy na části budovy a výměna veškerých oken a dveří. Budou z pětadevadesáti procent dřevěné. „V tomto ohledu jsme museli vyjít vstříc památkářům. Liďák se nachází v ochranném pásmu stavební památky funkcionalistické budovy Komerční banky a my jsme museli dodržet původní vzhled a členění oken,“ vysvětlil starosta Vsetína Jiří Růžička s tím, že původní šedou barvu bude mít i fasáda.

Oprav a v některých částech též výměny krovů se dočká střešní konstrukce, která bude také zateplená a osazená novou střešní krytinou. Zateplení se dočkají také stropy v nejvyšším patře budovy.

Budova Lidového domu na Dolním náměstí ve Vsetíně; 22. srpna 2017
Vsetínský „liďák“ získá zpět svou původní podobu



Na tyto úpravy naváže rekonstrukce jevištní technologie, která bude v plné režii města. Vedení radnice právě hledá formou veřejné soutěže jejího dodavatele. Předpokládaná cena se pohybuje kolem dvou milionů korun.

Divadlo se v příštím roce dočká také opravy elektroinstalace a nového vnitřního vybavení včetně sedadel pro diváky.

I když se po jevišti neprohánějí herci a dění v sále je v režii dělníků, vsetínští divadelníci nezahálejí. V místě provizorní dočasné scény připravili svůj další kus. Premiéra divadelní hry Přelet nad kukaččím hnízdem se uskutečnila v podzemních prostorách hotelu Vsacan uplynulou neděli.

Premiéru divadelní hry Přelet nad Kukaččím hnízdem budou hostit podzemní prostory hotelu Vsacan
Do hry vás vtáhne podzemí hotelu plné mříží

Ochotníci vyprodali podzemní scénu

Nedělní premiéra byla beznadějně vyprodaná. „Už jsme připravili reprízu na čtvrtek devatenáctého října. Ta je také vyprodaná, proto budeme hrát i v sobotu osmadvacátého října a znova v pátek sedmnáctého listopadu,“ uvedla členka souboru Divadlo v Lidovém domě Dagmar Pavloušková.

Ochotníci se na svou domovskou scénu vrátí nejdříve v červnu příštího roku. Tehdy skončí stavební úpravy za čtrnáct a půl milionu korun. Při opravě fasády bude částečně omezený pohyb na chodníku před Lidovým domem. „Prosíme chodce, aby zde dbali zvýšené opatrnosti,“ žádá starosta Růžička. Přístup do podniků sídlících v Liďáku zůstane po celou dobu zachovaný.