Takové představy jsou ale mylné. „S klidným svědomím můžu říct, že i přes své těžké osudy jsou děti velmi statečné a spokojené," prozrazuje vedoucí vychovatel dětského domova v Liptále Lukáš Diatka. Podle jeho slov se mají děti v domově dobře a přes vánoční svátky je čeká nabitý program.

V DOMOVĚ V LIPTÁLE STRÁVÍ VÁNOCE TŘI DĚTI

V současnosti je v liptálském domově 27 dětí. Třináct z nich odjede již 22. prosince do Budišovic u Opavy na vánoční pobyt, který pořádá občanské sdružení Duha Zámeček. Zúčastní se jej i třináctiletý Marek. „Těším se tam, společně zažijeme spoustu věcí," říká natěšeně a hned popisuje, co jej na vánočním pobytu čeká. „S ostatními dětmi nejprve ozdobíme vánoční stromy, budeme péct cukroví, připravíme štědrovečerní večeři a zahrajeme si různé hry."

Dodává, že Vánoce navíc každým rokem probíhají v určitém stylu. „Letos budeme mít australské, takže na večeři připravíme kachnu," těší se Marek.

Děti, které na tábor neodjedou, stráví Vánoce ve svých rodinách nebo v domově. „Většinou nám tady zůstane tak pět dětí. Letos dokonce jen tři," přibližuje Diatka. S dětmi bude vychovatelka. Společně připraví štědrovečerní večeři a užijí si hezký den.

Ani o vánoční dárky děti ochuzené nebudou. Každým rokem se v dětském domově v Liptále nashromáždí přes sto dárků. „Dostáváme je od našich sponzorů a těch máme opravdu hodně," popisuje vděčně Diatka a prozrazuje, že k hlavním sponzorům patří například studenti vsetínského gymnázia.

Podporovatelé dárky přivážejí na každoroční vánoční besídku, na kterou jsou pozvaní i rodiče dětí. „Zrovna na tuto akci jsem opravdu pyšný. Hlavně proto, že naše děti se na besídku dlouho a pečlivě připravují a všichni zúčastnění si pak odnášejí pěkný zážitek," svěřuje se vychovatel.

K rozbalování vánočních dárků dojde po Novém roce, kdy se všichni opět sejdou. „Vždy zkraje ledna strávíme jedno odpoledne rozdáváním a rozbalováním dárků. Děti, které jsou v domově i na Štědrý den, samozřejmě dostanou nějaké dárky už tehdy a další část si rozbalí s ostatními v lednu," ujišťuje Diatka.

Jako většina ostatních i děti v dětském domově v Liptále se rády připojí i k oslavám posledního dne v roce. „Budeme mít i ohňostroj, takže se máme myslím na co těšit," končí povídání Lukáš Diatka.