VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí řezníci a uzenáři se na soutěži ve Valašském Meziříčí měli co otáčet

HLASUJTE V ANKETĚ / Být tam ještě hlava a nožky, vykostila by za necelou hodinu půlku prasete. Do jedné přepravky kosti, do dalších odřezky a tuk. Zvláště na kosti bylo třeba vynaložit pořádnou sílu. Na konci však zůstaly na pracovním stole čistě opracovaná kýta, krkovice či plec.

13.4.2017
SDÍLEJ:

Klára Macíčková při vykosťování vepřového masa na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů na Integrované střední škole - Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí.Foto: Josef Beneš

Klára Macíčková odkládá ostrý nůž a maso ještě pečlivě přejíždí rukavicí, aby se přesvědčila, že na něm není nic, co do opracovaného kusu nepatří. „Kdybych mohla více trénovat, bylo by to lepší,“ posteskla si jediná dívka mezi sedmi chlapci, kteří v úterý pracovali přímo v bourárně meziříčského masokombinátu Krásno.

Že bude reprezentovat zdejší integrovanou střední školu na celostátní soutěži odborných dovedností budoucích řezníků a uzenářů, se dověděla o den dříve, když onemocněl její spolužák. „Narychlo jsem si zkusila kýtu, plecko a kotletu, zbytek jsem musela umět,“ vypráví dívka pocházející z nedalekého Mořkova.

Původně se chtěla vyučit kuchařkou, ale otec ji přemluvil, aby šla na řeznici. „Je velmi šikovná, zvláště na vařenou výrobu,“ chválí ji učitel Tomáš Jareš. Však už na ni týmový kolega čeká ve školní cvičné kuchyni. „Za chvíli začne vařit maso, koření mám nachystané, obaly taky. Až Klára přijde, začneme plnit,“ plánuje Radek Fabián. Za úkol mají připravit tlačenku, jitrnici a játrový výrobek a do soutěže přinést hotový regionální výrobek. „Vymyslel jsem speciální šunku ve tvaru velikonočního beránka,“ prozradil Radek.

Festival vůní a chutí dostal jedna minus

Úterní dřinu včera (středa 12. dubna) na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů vystřídala příjemnější stránka gastronomie. Hotové tlačenky, jitrnice a játrové výrobky soutěžící naaranžovali na tácy a talíře, přidali zeleninu, ovoce a další přízdobu podle vlastní fantazie a pozvali porotce k ochutnávce. „V naprosté většině jsou úžasné, i když občas se něco nepovedlo. Dělali to ale mnohdy šestnáctiletí žáci, a to je obdivuhodné," míní předsedkyně poroty Kateřina Janovská, která by jejich práci ohodnotila známkou jedna minus. Ačkoli je zastánkyní zdravého stravování a životního stylu, má pochopení i pro zabijačkové dobroty. „Jsou to tradiční výrobky, a učni by si jejich přípravu měli osvojit. A správná výživa neznamená askezi, výjimečné ochutnání těchto výrobků je v pořádku," vysvětluje.

Letošním absolutním vítězem je tým z Jeseníku, Valašské Meziříčí obsadilo druhou příčku. Diváckou soutěž vyhráli nováčci z Ústí nad Labem, jejichž aranžmá získalo na facebooku 112 lajků. Nejzdařilejším regionálním výrobkem je pečená šunka z Nového Bydžova. K výzdobě stolu, na němž se vyjímala, učni použili například starý řeznický zvonek k čištění prasete od štětin, vidlici na maso a kolébku na jeho sekání. „Jsou to kousky po mém dědovi, který byl venkovským řezníkem," prozradila učitelka odborného výcviku Alena Čermáková a přiznala, že originální ocílku s dřevěnou rukojetí zapomněli doma.

Autor: Josef Beneš

Autor: Redakce

Poznáte bezpečně jednotlivé druhy vepřového či hovězího masa?

ANO

4 hlasy

NE

0 hlasů

Nejsem si jistá / jistý

1 hlas

Nakupuji tak, že prodavači řeknu co chci vařit, například "něco na řízky"

2 hlasy

Jsem vegetarián

1 hlas

Hlasovalo: 8

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Spanilá jízda veteránů jako vzpomínka na 70. výročí dobrodružné výpravy do Afriky
23

VIDEO: Zlín vzpomínal na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

Extraligoví házenkáři Zubří (v červeném). Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Komplex Dukla trvá dál, házenkáři Zubří padli i popáté v řadě a čeká je boj o bronz

Počasí na hraně, cyklisté přesto otevřeli sezonu

Milovníci cykloturistiky zahájili v sobotu 22. dubna 2017 cyklistickou sezonu. Před Informačním centrem ve Valašském Meziříčí se jich sešly přibližně tři desítky.

Jiří Růžička: Nastoupit po Čunkovi je pro mne výzva

ROZHOVOR / Město Vsetín má po čtvrteční volbě zastupitelů nového starostu. Stal se jím čtyřicetiletý vsetínský rodák Jiří Růžička. Na jeho priority ve funkci se Deník zeptal bezprostředně po volbě.

Bunkr pod Antonínkem otevírá letošní turistickou sezonu už v neděli

Už rok si může veřejnost prohlédnout vojenský bunkr pod Svatým Antonínkem, který nadšenci z Ostrožské Lhoty otvírali 23. 4. 2016. Na známém poutním místě je to nejen pro zájemce vojenské historie obrovský tahák.

Plochu nádvoří u obecního úřadu v Hovězí opraví. Stavební práce začnou v květnu

Podle starosty Hovězí Antonína Koňaříka se v minulosti ve vesnici budovaly místní komunikace, parkoviště a zpevněné plochy a na obecní dvůr a nádvoří se pozapomnělo. „Za deštivých dnů je nemožné dostat se suchou nohou pro auto k obecním garážím za budovou," popsal neutěšený stav Koňařík.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies