VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí řezníci a uzenáři se na soutěži ve Valašském Meziříčí měli co otáčet

HLASUJTE V ANKETĚ / Být tam ještě hlava a nožky, vykostila by za necelou hodinu půlku prasete. Do jedné přepravky kosti, do dalších odřezky a tuk. Zvláště na kosti bylo třeba vynaložit pořádnou sílu. Na konci však zůstaly na pracovním stole čistě opracovaná kýta, krkovice či plec.

13.4.2017
SDÍLEJ:

Klára Macíčková při vykosťování vepřového masa na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů na Integrované střední škole - Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí.Foto: Josef Beneš

Klára Macíčková odkládá ostrý nůž a maso ještě pečlivě přejíždí rukavicí, aby se přesvědčila, že na něm není nic, co do opracovaného kusu nepatří. „Kdybych mohla více trénovat, bylo by to lepší,“ posteskla si jediná dívka mezi sedmi chlapci, kteří v úterý pracovali přímo v bourárně meziříčského masokombinátu Krásno.

Že bude reprezentovat zdejší integrovanou střední školu na celostátní soutěži odborných dovedností budoucích řezníků a uzenářů, se dověděla o den dříve, když onemocněl její spolužák. „Narychlo jsem si zkusila kýtu, plecko a kotletu, zbytek jsem musela umět,“ vypráví dívka pocházející z nedalekého Mořkova.

Původně se chtěla vyučit kuchařkou, ale otec ji přemluvil, aby šla na řeznici. „Je velmi šikovná, zvláště na vařenou výrobu,“ chválí ji učitel Tomáš Jareš. Však už na ni týmový kolega čeká ve školní cvičné kuchyni. „Za chvíli začne vařit maso, koření mám nachystané, obaly taky. Až Klára přijde, začneme plnit,“ plánuje Radek Fabián. Za úkol mají připravit tlačenku, jitrnici a játrový výrobek a do soutěže přinést hotový regionální výrobek. „Vymyslel jsem speciální šunku ve tvaru velikonočního beránka,“ prozradil Radek.

Festival vůní a chutí dostal jedna minus

Úterní dřinu včera (středa 12. dubna) na celostátní soutěži mladých řezníků a uzenářů vystřídala příjemnější stránka gastronomie. Hotové tlačenky, jitrnice a játrové výrobky soutěžící naaranžovali na tácy a talíře, přidali zeleninu, ovoce a další přízdobu podle vlastní fantazie a pozvali porotce k ochutnávce. „V naprosté většině jsou úžasné, i když občas se něco nepovedlo. Dělali to ale mnohdy šestnáctiletí žáci, a to je obdivuhodné," míní předsedkyně poroty Kateřina Janovská, která by jejich práci ohodnotila známkou jedna minus. Ačkoli je zastánkyní zdravého stravování a životního stylu, má pochopení i pro zabijačkové dobroty. „Jsou to tradiční výrobky, a učni by si jejich přípravu měli osvojit. A správná výživa neznamená askezi, výjimečné ochutnání těchto výrobků je v pořádku," vysvětluje.

Letošním absolutním vítězem je tým z Jeseníku, Valašské Meziříčí obsadilo druhou příčku. Diváckou soutěž vyhráli nováčci z Ústí nad Labem, jejichž aranžmá získalo na facebooku 112 lajků. Nejzdařilejším regionálním výrobkem je pečená šunka z Nového Bydžova. K výzdobě stolu, na němž se vyjímala, učni použili například starý řeznický zvonek k čištění prasete od štětin, vidlici na maso a kolébku na jeho sekání. „Jsou to kousky po mém dědovi, který byl venkovským řezníkem," prozradila učitelka odborného výcviku Alena Čermáková a přiznala, že originální ocílku s dřevěnou rukojetí zapomněli doma.

Autor: Josef Beneš

Autor: Redakce

Poznáte bezpečně jednotlivé druhy vepřového či hovězího masa?

ANO

4 hlasy

NE

0 hlasů

Nejsem si jistá / jistý

1 hlas

Nakupuji tak, že prodavači řeknu co chci vařit, například "něco na řízky"

2 hlasy

Jsem vegetarián

1 hlas

Hlasovalo: 8

13.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oldřich Gahura pracoval v roce 1997 jako silničář, kvůli čemuž se k povodním přiblížil i přesto, že jeho dům voda nepostihla.
67

Před očima se mi sesypal dům, líčí silničář z Hulína

Extraligoví házenkáři Zubří (v červeném). Ilustrační foto.
15

Házenkáři Zubří mají pět posil v hledáčku

Hokejisté Vsetína vyjeli na led

Hokejisté prvoligového Vsetína vyjeli v pondělí 24. července 2017 poprvé na ledovou plochu. Zahájili tak tréninky na ledě v nadcházející sezoně.

AKTUALIZOVÁNO

Prasečí mor mění trať "barumky", omezí i diváky

Africký prasečí mor zasáhl i do automobilového sportu, a to do toho nejprestižnějšího – Barum Czech Rally Zlín, která se pojede poslední srpnový víkend v našem kraji. 

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

VIDEO: Přepadení vlaku přilákalo davy lidí

Necelá stovka vojáků, paniček i dětí v dobových kostýmech se sešla v sobotu na vlakovém nádraží ve Valašských Kloboukách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení