Milovníkům zimních sportů počasí nepřeje, stěžují si také vlekaři. Škody ale zatím sčítat nechtějí, věří ve zlepšení

Stejně jako on se o víkendu na běžky nevydají ani další lyžaři. Bílá stopa z hřebenů valašských kopců přes týden zmizela. Potvrzují to provozovatelé horských středisek.

Ale také horská služba. „Zem je na hřebenech holá nebo se zbytky zledovatělého sněhu. Na běžky to prostě není," upozornil záchranář Igor Levč z Horské služby Beskydy. Totéž tvrdí stavitelé běžeckých tratí v údolích. Například obecní úřad ve Velkých Karlovicích. Ten zajišťuje ve vesnici a v jejích údolích několik kilometrů lyžaři vyhledávaných běžeckých tras. „Veškerá naše dosavadní práce šla vniveč. Běžkařit se nedá. Z tohoto pohledu je sezona zatím prachmizerná," posteskl si starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

Se spokojeností se k dosavadnímu průběhu lyžařské sezony nevyjadřují ani provozovatelé lyžařských areálů. „Sezona začala poměrně pozdě. Počasí jejímu dalšímu vývoji moc nepomáhá," zmínil se provozovatel horské chaty Kohútka Josef Kocurek.

Hovořit o ekonomických ztrátách ale zatím odmítá. „Třeba se situace ještě změní a všechno se v dobré obrátí," vyslovil naději. Podle Josefa Kocurka se však i přes nepřízeň počasí na sjezdovkách Kohútky o víkendu lyžovat bude. „Svahy jsou pokryty přibližně půlmetrovou vrstvou převážně technického sněhu. Fungovat budeme na všech našich sjezdovkách. Tady žádné omezení na víkend nepřipravujeme," ujistil chatař.

Obdobně se k situaci ve valašských zimních střediscích vyjádřila také mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Ani ona však nehodlá o možných ztrátách či nevydařené lyžařské sezoně zatím nijak spekulovat. „Je pravda, že na svazích ekonomické ztráty zaznamenáváme. Ale máme spoustu doplňkových aktivit, jako je například wellness a další. Uvidíme na konci sezony," sdělila.

V Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích budou o víkendu v provozu dvě sjezdovky. „Platí to pro naši nejdelší lyžařskou dráhu Razula a také pro sjezdovku vhodnou i pro rodiny s malými dětmi Horal. Leží na nich přibližně šedesát centimetrů zejména technického sněhu," dodala Martina Žáčková.

Pro ty, kteří se na svahy vydají, mají členové Horské služby Beskydy upozornění. „Ráno a v dopoledních hodinách je sníh na sjezdovkách namrzlý. Odpoledne změkne. Je potřeba to mít na paměti a podle toho se na sjezdovkách také chovat," nabádal lyžaře k maximální opatrnosti záchranář Horské služby Beskydy Josef Slovák.