Přivezli je mladí skauti z brněnské městské části Starý Lískovec. „Vyráželi jsme v šest hodin a patnáct minut. Od Hranic jsme měli asi třináct zastávek, kde jsme světlo rozdávali," prozradila Slávka Doušková, která vedla skupinku brněnských skautů.

Na vsetínském nádraží na příjezd vlaku vezoucího tradiční vánoční symbol posledních let netrpělivě čekali skauti z Vizovic. „Betlémské světlo se přímo z Betléma přiváží letecky do Vídně, kde se při této příležitosti koná bohoslužba. Uskutečnila se minulou sobotu," připomněl při čekání ještě se zhasnutou lampou v ruce Lukáš Bartoš, který má ve svém vizovickém oddíle přezdívku Buk.

Do Vídně se podle jeho tradičně sjíždějí skauti z celé Evropy, aby posvátný plamínek věčného betlémského světla dovezli do svých zemí. „Za Českou republiku jezdí do Vídně brněnští skauti. Po republice se letos světlo rozváží čtyřiatřicet vlaky," prozradil Lukáš Bartoš.

Od spřátelených skatů z Brna si převzal světlo přímo na nádraží, v závětří nádražní budovy. Ze Vsetína plamen putoval dále do Vizovic a okolních vesnic. „Na Štědrý den budeme mít ve Vizovicích také tradiční stánek, kde zpíváme koledy. Lidé si tady mohou přijít betlémské světlo také převzít. Navíc je přineseme i do kostela," dodal Lukáš Bartoš.

Novodobá tradice převozu betlémského světla vznikla v sousedním Rakousku v roce 1986. Malý plamínek, přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v Betlémě, byl dovezen jako poděkování lidem, kteří pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Světlo bylo dovezeno původně do Lince, kde nadace sídlí a kde jej původně slavnostně rozdávali. Za rok na to byli ke spolupráci při roznášení a rozdávání přizváni rakouští skauti, a protože se akce rozrostla, bylo její centrum přeneseno do Vídně.