V odpovědích na otázku, zda by měly být památky chráněny více, tentokrát jednoznačně převládlo NE.

Proti zpřísnění se vyslovil například duchovní správce farnosti v Zašové Jiří Polášek.

„Z mé praxe vím, že kulturní památky jsou chráněny dostatečně. Zpřísnění by opět znamenalo zvýšení administrace a pocitu nedůvěry," myslí si duchovní.

Podle ředitelky Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně Heleny Gajduškové jsou památky u nás chráněny až nesmyslně.

„Často se brání rozumnému využití památkově chráněné budovy. Příklad bych si vzala z Rakouska a z Německa, kde se nebojí spojit moderní s historickým a vypadá to výborně a navíc je to účelné a pohodlné," nabídla východisko ředitelka.

Ředitel vsetínské pobočky Diakonie ČCE Dan Žárský je přesvědčený že Česká republika má jeden z nejkvalitnějších systémů památkové ochrany na světě.

Ocenění převzala na hejtmanství i v Senátu.
Ženou regionu je ředitelka Korunky Luhačovice


„Svědčí o tom mimo jiné vysoké zastoupení našich památek mezi světovým kulturním dědictvím. Tématem by neměla být přísnější ochrana, ale ochrana efektivnější," poznamenal.

Opačný názor než většina oslovených měl jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek. Podle něj současný stav prakticky nikomu nebrání památky likvidovat.

„Vymahatelnost zákona je minimální a naopak rozhodnutí památkářů jsou mnohdy jako z jiného světa," podotkl meziříčský ekolog.

Opatrněji přistoupil k odpovědi na otázku jednatel Spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček. Stávající ochranu by nezpřísňoval. „Spíše by měl být změněn přístup k posuzování toho, co je a co není památkou. A způsob i pravidla jejich ochrany," řekl Mareček.

Rožnovský cyklista Svaťa Božák na 2 200 kilometrů dlouhém ultramaratonu kolem Rakouska.
Božák odjel do Ameriky málem nadarmo


Za nestarání se o památky by měly být vyšší postihy

Slovácko – Kulturní památky a starost o ně byla dalším bodem, k němuž se vyjadřovaly osobnosti ze Slovácka v auditu Deníku.

Podle třetiny respondentů by měly být památky více chráněny, podle druhé třetiny jsou už dnes dostatečně a poslední část dotazovaných váhá. Skoro všichni ale poukazují na různé dílčí problémy.

Na ten, o kterém jedná vláda v novém zákoně o státní památkové péči, poukázal ředitel Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana.

„Zejména by se měli daleko přísněji trestat jejich majitelé, pokud se o kulturní památky nestarají s péčí řádného hospodáře. Současné finanční postihy jsou tristní," myslí si Radovan Jančář, ředitel hradišťské knihovny.

A i tomto pojednává zmiňovaný zákon. Ten by měl zavést nástroje, které by umožnily lépe reagovat na neplnění povinností vlastníka kulturní památky nebo vlastníka nemovitosti, nacházející se v památkovém území. Zákon je ale podle mnohých kritiků příliš byrokratický.

Na tento problém naráží například místostarosta Uherského Hradiště Ivo Frolec, který říká, že je nutná změna legislativy a byrokratických procesů. Ředitel hradišťské základní školy UNESCO vidí problémy jinde.

„Památky by měly být nejen chráněny, ale především by měly jít ze strany státu daleko větší finanční prostředky na jejich opravy. Smutným příkladem je věznice v Uherském Hradišti," nechal se slyšet Jan Vorba. Více peněz do kultury byl jeden ze závazků vlády, který se nepodařilo splnit. (bm)

Ilustrační foto.
Kraj sází na stipendia. Nemocnicím chybí 130 lidí

Péče o památky? Nezapomínejme na postihy, připomínají panelisté z Kroměřížska

Kroměřížsko – Také další z otázek v našem pravidelném seriálu Audit Deníku nachází mezi panelisty z Kroměřížska řadu tváří, které jsou s památkami profesně propojeny: a mnozí možná trochu nečekaně soudí, že péče o památky u nás nikterak zpřísňovat nemusí.

Patří k nim třeba bývalá kroměřížská starostka a nyní ředitelka Domu kultury Daniela Hebnarová.

„Myslím, že památky jsou chráněny dostatečně, což je vidět také na tom, jak v posledních dvou dekádách zkrásněla česká města. Kroměříž je toho příkladem," říká.

Středoškolská pedagožka Svatava Ságnerová oponuje s tím, že hlavním nedostatkem je malé množství finančních prostředků především na údržbu a pravidelnou péči o památky.

„Zákonné normy pro ochranu památek máme jinak dostatečné," dodává.

Ředitelka Knihovny Kroměřížska Šárka Kašpárková zase připomíná, že otázka má dva úhly pohledu.

„Historie by neměla dostávat povolení ke zbourání, viz třeba zbouraná sýpka v Kroměříži, léta devastovaná armádou a posléze zbouraná soukromou firmou," vzpomíná.

Na druhou stranu by ale podle ní na přísnější ochranu a opravu památky měly náležet i vyšší finanční částky státní podpory – například na regenerace památkových objektů v památkových zónách.

„Zapomínat by se pak nemělo také na postihy za neudržování a roky chátrající objekty v památkových zónách," uzavírá.

Na čtyři desítky lidí vstoupilo v neděli 11. června na hasičských závodech ve Valašské Polance do registru dárců kostní dřeně. Nemocnice si kroku všech potenciálních dárců cení.
Hasiči se zapsali do registru dárců kostní dřeně

Měly by být památky v České republice přísněji chráněny?

INDEX Zlínského kraje

Památky v ČR by měly být přísněji chráněny. To si myslí 65% panelistů ze Zlínského kraje

Odpovědi panelistů z Valašska

Soňa Zelíková, 46 let, Vsetín, vedoucí občanské poradny
NE. Domnívám se, že ty, které byly za památky prohlášeny, jsou chráněny dostatečně.

Milan Mareček, 60 let, jednatel Spolku pro zachování Valašských tradic
ANO i NE. Spíše by měl být změněn přístup a posuzování co je a co není památkou a způsob i pravidla její ochrany.

Helena Gajdušková, 59 let, Vsetín, ředitelka Masarykovy veřejné knihovny
Ne. Památky jsou u nás chráněny nesmyslně – často se brání rozumnému využití památkově chráněné budovy. Příklad bych si vzala z Rakouska a z Německa, kde se nebojí spojit moderní s historickým a vypadá to výborně a navíc je to účelné a pohodlné.

Petra Dvořáková, 35 let, Zlín, ředitelka Domu kultury Vsetín
Ano i ne. Historickou památku, která je součástí naší historie a kultury je třeba chránit. Bohužel mnoho památek už je v takovém stavu, že začít je chránit teď je bezpředmětné. 

Dušan Trličík, 53 let, Vsetín, hudebník, skladatel, textař
ANO - též památky technického charakteru

Milan Orálek, 63 let, jednatel Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí
ANO – Současný stav prakticky nikomu nebrání památky likvidovat. Vymahatelnost zákona je ale minimální a naopak rozhodnutí památkářů jsou mnohdy jako z jiného světa.

Dan Žárský, 56 let, ředitel Diakonie ČCE – středisko Vsetín
Ne. Česká republika má jeden z nejkvalitnějších systémů památkové ochrany na svět. Svědčí o tom mj. vysoké zastoupení našich památek mezi světovým kulturním dědictvím. Tématem by neměla být přísnější ochrana, ale ochrana efektivnější.

Jiří Polášek, 51 let, duchovní správce farnosti Zašová
Ne. Z mé praxe vím, že kulturní památky jsou chráněny dostatečně. Zpřísnění by opět znamenalo zvýšení administrace a pocitu nedůvěry.

Petra Proksová, 39 let, zdravotní sestra Nemocnice Vsetín
Ano

Eva Žůrková, 60 let, ředitelka Dětského domova a Základní školy Liptál
Doufám, že jsou památky v ČR chráněny dostatečně, nevzpomínám si, že by došlo v poslední době k nějakému nevratnému poškození či ztrátě kulturní památky.