Podle něj prostor v perimetru několik stovek metrů kolem skladu číslo 16 byl po jeho explozi doslova poset samopaly, raketomety, i municí, které nenechaly skupinu ziskuchtivých zlodějů v klidu. 

Pět mužů si údajně později udělalo ze zbraní výnosný byznys. Bez ohledu na svou bezpečnost údajně zřejmě využili děr v oplocení kolem střeženého perimetru a od konce loňského roku do května toho letošního si pro zbraně a vojenský matriál chodili jako houbaři na houby. Policii se nakonec skupinu pěti mužů podařilo v polovině letošního července zadržet, dva muže ve věku 23 a 35 let již obvinila z nedovoleného ozbrojování. Při domovních prohlídkách pak zajistila dvacítku samopalů a munici, také části zbraní – bodáky a pažby.

Policie také v pondělí na tiskové konferenci uvedla, že skupina zbraně kompletovala z několika kusů, neboť samopaly prošly výbuchem a byly poničené. 

Ilustrační foto.
Kobra odhalila šest podvodníků s dotacemi

„Všechny samopaly, které ukradli, byly funkční, všechny byly schopny střílet dávkami. Ne že by ze dvou dělali jeden, jen třeba neměli pažby. Ale z hlediska mechanismu podle OKTE byly všechny funkční,“ nesouhlasil Radek Ondruš. Jak již Deník informoval, policie neuvedla, kolik se skupině podařilo zbraní prodat civilistům před jejich zatčením. 

„Nevíme, kolik toho ukradli, nevíme, kolik toho prodali a druhá věc je, že nevíme, jestli to byla jediná parta, která tam chodila,“ odtušil právník Ondruš. Doplnil, že policie pochybila hlavně v tom, že střežení v této oblasti stáhla, ale nechala samopaly a ostatní munici volně loženou. „Ostrahu stáhli pryč, aniž by se uklidil jediný samopal,“ je přesvědčen Radek Ondruš. „Podle mě by měla GIBS řešit otázku, jestli nedošlo ke spáchání trestného činu porušování povinností strážní služby,“ zlobí se dnes právník společnosti Imex Group.

Milan Chovanec
Krádež zbraní ve Vrběticích: Komunisté žádají Chovance o vysvětlení

Deníku se také podařilo vypátrat jak jednoho z obviněných – sběrače, tak také toho, kdo si samopaly koupil. Jejich jména má redakce k dispozici, ale vzhledem k tomu, že případ vyšetřuje policie, nebude je uvádět. První informace hovořily o tom, že zbraně prodávali bezdomovci, třeba i za karton cigaret. „Ne, nebyli bezdomovci. Byli za mnou. Dvojice, muž a mladá žena. Ona plakala, že nemají peníze, a tak jsem od nich tři, čtyři kousky koupil,“ vypráví muž, kterému policie při domovní prohlídce zabavila nakonec dva samopaly. „Oni mi říkali, že až budou mít peníze, ty samopaly si ode mě odkoupí zpět,“ tvrdil muž, že pro dva si prý dvojice přišla. On sám obviněn nebyl a to, že byly zbraně z Vrbětic, údajně netušil. „Myslel jsem, že se tím zabývá ta slečna, že to někde vyrábí,“ vysvětloval důvod, proč si nakonec – prý z lítosti, zbraně od dvojice koupil. A jestli má strach, že jej policie obviní? „Nevím, jak to dopadne, jen jsem jim chtěl pomoct z jejich situace, kdy neměli peníze,“ dodal.

V okolí vrbětických skladů kradli zbraně. Policie je již dopadla
Kolik zbraní je v oběhu? Neví prý ani policie

Zlínskému deníku se také podařilo vypátrat jednoho z obviněných mužů a oslovil jej, aby situaci blíž komentoval. „Nebudu se s vámi bavit, nesmím poskytovat žádné informace pod pokutou pěti milionů korun,“ vysvětlil muž své mlčení. 

„Pan ředitel vše podstatné řekl v pondělí na tiskové konferenci, kde se vyjádřil i k tématu ostrahy vrbětického areálu a jeho okolí. Také dostatečně vysvětlil, že uzavřít areál hermeticky není v silách policie,“ reagovala za krajskou zlínskou policii tisková mluvčí Lenka Javorková na dotaz Deníku k ostraze kolem vrbětického areálu.