Cizince prozradil test na drogy a také silný charakteristický zápach marihuany ve voze. Muži hrozí až pětileté vězení. Prozatím skončil v policejní cele.

Hornolidečští policisté kontrolovali Volkswagen Passat čtyřiatřicetiletého Poláka v pondělí po desáté hodině večer. Směřoval na Slovensko.

„Šlo o standardní silniční kontrolu, během níž vyzvali kolegové řidiče ke zkoušce na alkohol a posléze na drogy," přiblížila vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Test na omamné látky byl pozitivní na marihuanu. Její užití šofér také přiznal. Policisté se poté rozhodli důkladně vůz prohlédnout. Mimo jiné také proto, že z něj cítili silný zápach po marihuaně.

„Při kontrole zavazadlového prostoru objevili kolegové skleněnou dózu a dvě větší zalepené papírové krabice, ve kterých bylo několik sáčků s marihuanou," popsala Lenka Javorková.

Po zvážení drogy vyšlo najevo, že řidič v autě převážel pět a půl kila marihuany. Policisté Poláka zadrželi a odvezli do policejní cely. Mimo jiné mu také zadrželi řidičský průkaz, protože řídil pod vlivem drog.

„Jelikož se jednalo o cizince, bylo potřeba zajistit tlumočníka v jeho rodném jazyce," poznamenala Javorková.

Ve úterý odpoledne sdělili policisté čtyřiatřicetiletému muži z Polska podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za takový prohřešek zákon ukládá až pětileté vězení. Cizinec je stále v policejní cele, kde čeká na eskortu k soudu, který rozhodne o trestu.