Podle statistik šesti policejních obvodních oddělení v okrese Vsetín došlo v regionu minulý rok k 2470 trestným činům. „Řadí se tak mezi nejkriminálnější oblasti ve Zlínském kraji. Meziročně se ale množství zločinů snižuje," prozradila policejní mluvčí Lenka Javorková. Nejvíce práce měli loni policisté z oddělení ve Valašském Meziříčí, pod které se řadí i policejní stanice v Kelči.

„Dlouhodobě se jedná o nejkriminálnější oblast regionu. Nejčastěji docházelo ke krádežím. Ty tvořily více než polovinu všech trestných činů," řekla mluvčí.

Evidují zde také 59 případů násilných či mravnostních trestných činů, včetně dvou vražd.

Vsetínské oddělení, kam kromě samotného města patří také Hovězí, Janová, Lhota u Vsetína, Liptál a Ústí, řešilo 590 trestných činů. Řadí se tak v žebříčku na druhé místo.

Následuje obvod v Rožnově pod Radhoštěm s policejní stanicí v Horní Bečvě. Ve spodní části tabulky se nachází obvodní oddělení v Karolince a Jablůnce.

Nejméně trestných činů loni evidovali policisté z obvodního oddělení v Horní Lidči. Pouze devadesát.

Študlov loni bez trestných činů

Podle Javorkové je však nutné brát žebříčky pouze orientačně. „Reálná situace je ve skutečnosti trochu složitější. Tabulky totiž neberou v potaz rozlohu oblasti a počet obyvatel," dodala policejní mluvčí.

Mezi nejbezpečnější místa v okrese patří například Študlov na Hornolidečsku. Minulý rok zde nedošlo k žádnému trestnému činu. Policisté v obci řešili pouze tři přestupky. „Ve dvou případech se jednalo o přestupek v dopravě. Posledním bylo napadení. Ani jeden z účastníků potyčky ale nepocházel ze Študlova," informoval ve zprávě vedoucí policejního oddělení v Horní Lidči Marek Kamenčák.

Starosta Študlova František Tvarůžek si klid ve vesnici pochvaluje. Podle něj se však nejspíš jedná pouze o náhodu. „To, že se nám to loni vyhnulo, neznamená, že bychom měli být klidní a považovat se za svaté," upozornil starosta.

Malé kriminalitě ale nahrává umístění vesnice. Nachází se totiž mimo jakékoliv hlavní dopravní tahy.

Policisté upozorňují, aby si lidé dávali pozor především na cizí lidi, kteří se vydávají například za zástupce energetických firem. V regionu se totiž zvyšuje počet krádeží osobních úspor či dokonce automobilů.