Před senátem se třicetiletý muž zodpovídá z těžkého ublížení na zdraví. Vloni v lednu v opilosti zaútočil židlí na servírku rožnovské hospody U Juráša, potom surově zbil jiného hosta podniku. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Olomoucký soud se případem zabýval už v srpnu, včera hlavní líčení pokračovalo. Konečný verdikt ale ještě z úst soudce Vladimíra Hendrycha nezazněl. „Projednávání bylo odročeno na třináctého února příštího roku. Je potřeba dovyslechnout ještě dva svědky," vysvětlil rozhodnutí mluvčí krajského soudu Michal Renda.

Obžalovaný Roman Galčan to 19. ledna 2013 přehnal s alkoholem. U soudu už dříve přiznal, že si nejprve doma nalil slivovici, v pití pálenky pak pokračoval u kamaráda. Nakonec se oba rozhodli vyrazit ještě do hospody na pivo.

Podle státního zástupce se obžalovaný Roman Galčan později choval v hospodě U Juráša v Rožnově agresivně, hlučně a vulgárně. V opilosti rozbíjel pivní sklenice a popelníky. Nakonec se židlí rozpřáhl na hlavu servírky a chtěl ji udeřit. „Šest kilogramů těžkou židli naštěstí zachytil jeden z hostů těsně u hlavy obsluhy. Pak obžalovaný napadl dalšího muže, který přišel na pomoc. Dvěma údery čelem do levé strany obličeje mu zlomil horní čelist a způsobil další zranění, která si vyžádala operativní zákrok, hospitalizaci a více než měsíční pracovní neschopnost," vylíčil řádění státní zástupce.

Obžalovaný Galčan na servírku zaútočil ve chvíli, když po něm uklízela rozbité střepy a žádala jej o zaplacení účtu a odchod domů. „Nečekaně se napřáhl židlí přímo proti mně. Mířil mi na hlavu. Byla jsem tak v šoku, že jsem ani nestihla uhnout," popsala mladá žena, který mohl mít velmi vážné následky.

Před vážným zraněním ji zachránil pohotový zásah jednoho z hostů, který k ní přiskočil a rukou padající židli od její hlavy odrazil. Na pomoc mu přišel i kamarád, který se snažil útočníkovi domluvit. Obžalovaný ale zaútočil i na něj. Natlačil ho na zeď a dvakrát čelem udeřil do levé strany obličeje. Soudní znalkyně z oboru zdravotnictví vyhodnotila zranění jako středně těžká. Obžalovaný podle ní vedl útok velkou intenzitou.

Útočník se mladé ženě i oběma mužům u soudu omluvil. „Lituji toho, co se stalo. Na nic z toho večera si ale nepamatuji. Všechno jsem se dozvěděl až později ze spisu. Už jsem dostal rozum a žádám o další šanci," kál už dříve v soudní síni. Za podobnou šarvátku byl souzen už před čtyřmi lety. Za výtržnictví a ublížení na zdraví jej tehdy soud poslal za mříže na dva roky.