Obžalovaný David Jurča z Vidče přepadl čtyři pošty, obchod a květinářství.

Čtyřicetiletý David Jurča, který je nyní ve vazbě, se na svou první loupež vydal letos 23. února do pobočky České pošty v Loučce.

Zahalený kuklou a kapucí s nožem v ruce donutil pracovnici pobočky, aby mu vydala finanční hotovost ve výši 64 tisíc korun.

Další loupeže s podobným scénářem zopakoval následující měsíc v dalších třech pobočkách pošty, květinářství a samoobsluze.

„V jednom případě, a to na pobočce pošty ve Veřovicích, vstoupil do budovy v okamžiku, kdy se pracovnice chystala uzamknout vstupní dveře. Protože ale na chodbě uslyšel hlasy, lekl se a utekl bez peněz," citoval z obžaloby státní zástupce Petr Bareš.

Při své poslední loupeži na pobočce České pošty v Lešné vyměnil nůž za kanystr s benzinem.

„Polil pult poštovní přepážky a požadoval peníze, dotyčná pracovnice měla samozřejmě strach, že lupič místo zapálí, takže mu vydala přes jednatřicet tisíc korun," popsal Bareš.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Policisté v pátrání po lupičích mají první stopy, oblast hlídali i v noci

Jurča si tak přišel celkově na více než 134 tisíc korun. Na včerejším hlavním líčení měl možnost se ke svým činům vyjádřit.

„Měl jsem finanční problémy, hrál jsem automaty a dlužil jsem peníze lichvářům, kteří na mě vyvíjeli nátlak, nevěděl jsem, jak situaci řešit," obhajoval se před soudem.

Na otázku své obhájkyně Martiny Charvátové, proč ženy ohrožoval nožem, odpověděl, že neměl v úmyslu jim ublížit.

„Chtěl jsem je jenom zastrašit," dušoval se muž.

Zároveň přiznal, že se hodlá léčit ze závislosti na hracích automatech.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Manévry na Slavičínsku: bandity ze Slovenska loví desítky policistů

Součástí pondělního jednání byl také výslech poškozených žen. Většina z nich popsala událost jako traumatizující zážitek, některé z nich musely dokonce vyhledat odbornou psychologickou pomoc.

„Byl to pro mě šok, navštěvovala jsem psychologa, dva a půl měsíce jsem byla na neschopence a asi měsíc jsem strávila jen doma s rodinou. Pořád to vidím před očima a mám strach z lidí," vyjádřila se jedna z přepadených žen.

Předseda senátu Miroslav Tomaštík nakonec odročil jednání na 10. července.

Důvodem je opatření a posouzení lékařských zpráv poškozených žen. Pokud by se ukázalo, že přepadené trpí trvalými následky, kvůli nimž by nebyly práceschopné, soud by případ považoval za loupež s těžkou újmou na zdraví.

Za to by pachateli hrozilo 5 až 12 let vězení.

Řidič kamionu nedodržel v pondělí 19. června 2017 ve vznikající koloně bezpečnou vzdálenost. Výsledkem byla hromadná srážka pěti aut.
V Rokytnici bouralo pět aut najednou