Třetí z hlavní trojice obžalovaných, Dominik Nagy, byl z jednání vyloučen a verdikt si vyslechne v samostatném řízení.

Podle obžaloby měl Pavel Čaniga jako jednatel Likérky Drak dodávat nezdaněný alkohol svým hlavním odběratelům Robertu Sedlaříkovi a Dominikovi Nagymu, kteří prostřednictvím společností Verdana a Nápoje Cyrano tento nelegální alkohol pak měli rozprodávat hlavně do velkoobchodů.

Tyto obchody měli fakticky řídit bratři Radek a Tomáš Březinovi. Právě Tomáš Březina si podle soudu vedl precizní účetnictví. Z těhto záznamů vyplývá, že bylo dodáno více než pět milionů litrů lihu.

Čtěte také: VIDEO: Jsme jako na Titaniku, říkají adeptky na Českou Miss

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popřel. Čaniga argumentoval, že by tak vysokou produkci Likérka Drak nezvládla, ale soud mu neuvěřil. Obžalovaní se hájili i tím, že nebyli součástí organizované skupiny. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové byl ale prokázán opak.

„Bez nich by to nešlo. Nezdaněný alkohol bratrů Březinových by se neprodal a neměli by z toho zisk. Zákon v organizované zločinecké skupině nezohledňuje, kdo si na kolik přišel," uvedla Šperlichová.

Společně se Sedlaříkem a Čanigou byli souzeni i čtyři obchodní zástupci distributorských společností, Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Soud je poslal na 2-4 roky za mříže.

„Tresty byly víc než přísné, zejména u Pavla Čanigy a Roberta Sedlaříka, ale u distributorů byly podstatně mírnější, než navrhoval státní zástupce," komentovala rozhodnutí soudu Iveta Šperlichová. Rozsudek není pravomocný. Čaniga, Sedlařík, Dreksler i státní zástupce Henzel si vzali lhůtu na odvolání.

Čtěte také:

Tolik co pro Březinu? diví se obhájci Čanigy a Sedlaříka

Spolupracovník Březiny o Čanigovi, Sedlaříkovi a Nagyovi: Byli to bílí koně