„Chtěli bychom si postavit dům, ale není kde," stěžoval si Roman Hluštík z Šanova. Informaci o připravovaných parcelách ve Štítné nad Vláří-Popově tak přivítal. „Je dobře, když se podaří vykoupit malé pozemky a udělat z nich pořádné parcely, rozhodně bychom se ženou rádi stavěli i ve Štítné," potvrdil mladý otec ročního syna.

Starosta Štítné Václav Strnad potvrdil, že je připravený projekt na zbudování inženýrských sítí pro výstavbu 33 rodinných domů. Náklady dosáhnou dvaceti milionů korun. S první etapou chtějí ve Štítné nad Vláří-Popově začít v září. Hned po získání stavebního povolení a ukončení výběrového řízení na dodavatele stavby.

Rozdělení na dvě etapy si vyžádala zejména finanční náročnost. Peníze obec našla ve svém rozpočtu. Plocha pro výstavbu nového obvodu v místní části dělnice zaujímá přibližně 4,5 hektaru. Je nedaleko středu obce v pěkném prostředí u místního koupaliště. „Po předpokládaném dokončení v roce 2017 budou mít zájemci přichystané všechny potřebné vstupy pro zahájení výstavby rodinných domů," ujistil starosta Strnad.

Štítná nad Vláří-Popov má v současnosti 2200 obyvatel. V posledních letech ale lidí ubývá, a proto chce obec i touto cestou přilákat nové obyvatele.

Místní lidé přípravu parcel i další stavební úpravy ve vsi vítají. „Jsme myslím všeobecně spokojení. Mimo jiné se daří zvelebovat hasičskou zbrojnici," pochvaluje si Josef Tkadlec ze Štítné.

Starosta Václav Strnad potvrdil, že už je vybraný dodavatel nových oken do zbrojnice. Vymění je začátkem června. Před dokončením je též nové veřejné osvětlení na osm set metrů dlouhém úseku. Stálo 843 tisíc korun.

Autor: Marcela Kaniová