Podle svých slov to udělal proto, že jej chtěla po tomto dlouholetém soužití opustit. Několikrát ji v osudný den bodl kuchyňským nožem do zad a hrudníku. Ženu pak nechal ležet na posteli přikrytou deku dalších pět dnů. Rozsudek není pravomocný. Sedlář i státní zástupce si vzali lhůty na rozmyšlenou.

Příběh jedné lásky mezi mladým mužem s o hodně starší ženou na jejímž konci je zbytečně zmařený lidský život. Možná i tak by se dal nazvat tento tragický případ z Otrokovic. Psal se poslední říjen roku 2011, když ráno přišla čtyřiačtyřicetiletá žena domů kde bydlela i se sedmadvacetiletým Sedlářem. „Zeptal jsem se jí, kde byla a ona mi odpověděla, že celou noc v hospodě. Pak jsme se milovali," začal své vyprávění mladý muž.

Pak mu ale žena oznámila, že od něj odchází ke svému milenci, se kterým střídavě pobývala, kdykoliv se s Michalem Sedlářem pohádali. „Začal jsem ji prosit, ať to nedělá. Sliboval jí, že si najdu práci. Jenomže ona mi na to řekla, že mě si nechá na sex a jeho bude mít pro peníze. S tím jsem ale nesouhlasil," popisoval Sedlář. Na to se mezi oběma partnery strhla hádka.

Mladý muž se potom měl v afektu chopit kuchyňského nože, který ležel v obývacím pokoji na stole, a ženu nejprve bodnout do zad. Když se k němu otočila, zasadil jí ještě další dvě rány do hrudi. Jedna z nich zasáhla srdce. „Byl jsem opilý. Chtěl jsem pak skočit z balkonu, ale nenašel jsem k tomu odvahu. Jsem slaboch. Tak jsem napsal dopis mamce na rozloučenou, dal ho na stůl a šel pít do hospody. Cestou jsem nůž hodil do popelnice," uvedl dále obžalovaný.

Mrtvou nechal pachatel ležet na posteli a zakryl ji dekou. „Do bytu se vrátil až v noci z 4. na 5. listopadu, kdy ucítil hnilobný zápach. Vzal si věci, dopis matce, který roztrhal a zahodil do koše a opět odešel. Další den objevil tělo zemřelé až majitel bytu, který ihned informoval policii. Ta pachatele ještě v ten samý den zadržela," uvedl dále státní zástupce Leo Foltýn.

Jak dále Sedlář tvrdil, sám dodnes neví, co jej to popadlo. „Nikdy jsem nic takového udělat nechtěl. Kéž bych to mohl vzít zpět. Budu si to vyčítat celý život," uvedl mladý muž sklesle. Ženu prý stále velmi miloval. Seznámili se spolu na zábavě v Kvasicích. To bylo tehdy Sedlářovi sedmnáct let. „Byla to má první láska. První čtyři roky to bylo fajn, ale ty další už to bylo horší," popisoval dále soužití mladík.

Ten svou partnerku charakterizoval jako nezkrotnou, která si dělala, co chtěla. Několikrát se prý i rozešli, kdykoliv si žena našla nového milence, ale nakonec se prý vždy k Sedlářovi vrátila. Jejím velkým koníčkem byla černá magie a alkohol. Na něm prý byla závislá. Znalci dokonce u zemřelé naměřili v krvi 1,2 promile.

„Poslední měsíce pila každý den. A nepracovala. Kdykoliv si něco našla, tak jí vyhodili proto, že přišla opilá. Chtěl jsem jí od té závislosti několikrát pomoci, ale nepovažovala to za nutné. Přitom alkohol měla všude. Pod postelí, ve skříni, v pračce, ve psím pelechu. S sebou v kabelce vždy nosila dvoulitrovou pet láhev s vínem. Kolikrát ani nemohla vstát ráno z postele. Jen se třepala a zvracela," uvedl dále Sedlář.

Jeho rodiče prý ze vztahu svého syna neměli vůbec radost. „Dlouho jsme o nich nevěděli. Až nás upozornili lidé z obce, že místo toho, aby chodil do školy, tak je u ní. Několikrát jsem s ní měla rozmluvu o tom, že je na ni moc mladý. Ale říkala mi, že to není moje věc. On byl do ní tak zamilovaný, že šlo vše ostatní stranou," popisovala matka obžalovaného. Nakonec mu prý sama finančně pomáhala a občas jim donesla i jídlo. „Ona nepracovala. Jen pila. Navíc byla hrozně hysterická. Syn mi sám říkal, že někdy nedojde i několik dnů domů a popisoval její abstinenční příznaky. Chtěl jí pomoci. I obě její dcery mi říkaly, že si s ní nevědí rady," dodala ještě žena.

To ale dcery zemřelé popřely. Naopak podle jejich slov byla jejich matka ta, která tím vztahem trpěla. „Byl hrozně žárlivý a pronásledoval ji. Neustále jí vyvolával a vypisoval. Byl jak nějaký psychopat," popisovala zase svůj pohled na jejich vztah jedna ze dvou dcer zemřelé. O tom, zda měla matka problémy s alkoholem, moc nevěděly. Zatímco jedna tvrdila, že asi ano, druhá naopak, že ne. Žena se rovněž měla oběma dcerám svěřit s tím, že ji Sedlář bije. To se ale nepotvrdilo.

U soudu včera vypovídal i muž, k němuž se zemřelá chtěla nastěhovat. Podle jeho slov s ním vždy asi měsíc bydlela, ale pak se zase odstěhovala. „Bylo to pořád dokola," tvrdil. To, že by měla mít žena problémy s alkoholem, toho si nevšiml. „Občas si dala něco víc. Na doma si někdy koupila láhev," pokrčil rameny muž.

Podle psychologa Michala Perničky je Sedlář nezralý, slabý a vztahově závislý člověk, který ale nemá sklony k trestnímu jednání ani agresivitě. Tu naopak zvládá velmi dobře. Jeho návrat do společnosti po odpykání si trestu by tak mohl být bezproblémový. Motivem tohoto činu byla podle něj prodlužovaná vztahová krize a působení alkoholu.

Státní zástupce navrhoval, aby jej soud potrestal až čtrnáctiletým vězením, obhájce Sedláře naopak navrhoval mírnější trest, a to kolem deseti let. Senát nakonec rozhodl o dvanácti a půl letech. Sedlářovi věřil jeho upřímnou lítost , ale podle něj šlo skutečně o vraždu, s nicotným motivem. „Z takových důvodů zabít milovanou osobu, je opravdu věc odsouzeníhodná. Šlo o nicotné důvody s fatálním následkem," podotkl předseda senátu Radomír Koudela.

Případ ještě nekončí. Státní zástupce i obhájce si vzali lhůty na rozmyšlenou pro případné odvolání k Vrchnímu soudu do Olomouce.