VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček. Některá se připravoval několik dnů

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

1.4.2012
SDÍLEJ:

V luhačovickém hotelu Augustiniánský dům se rozhodli vzkřísit starou moravskou kuchyni. Jehněčí drkotina zakusovaná zelným krajancem. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Tak nějak mohlo vypadat sváteční menu našich babiček. Znovu vzkřísit skoro zapomenutá regionální jídla se rozhodli v luxusním luhačovickém hotelu Augustiniánský dům.

K jednomu stolu tak v pátek odpoledne zasedly hned dvě gurmánské komise – jedna byla složená z odborníků a druhá z novinářů. Společně jídla degustovali a také ohodnotili.

„Některá z nich se objeví na jídelníčku našeho hotelu,“ slíbil ředitel Augustiniánského domu Roman Taťák.

Šéfkuchař hotelu a zároveň autor všech degustovaných pokrmů Peter Baboľ sbíral kulinářskou inspiraci od starých kuchařek na moravskoslovenském pomezí, musel však přidat i řádnou dávku svého kulinářského umu. Připravit některé pokrmy přesně tak, jak to dělali naši předci, však neumožňuje třeba ani naše legislativa.

„Některé tradiční pokrmy se dělaly třeba několik dnů, to však podle dnešních pravidel není možné. I tak jsme však některé z těchto pokrmů připravovaly mnoho hodin,“ poznamenal šéfkuchař, který vařil a slovenských kolibách i ve vyhlášených pražských hotelech.

Cílem akce pojmenované Jak chutná Zlínsko je přitáhnout české i zahraniční turisty do Zlínského kraje.

„Chtěli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou moravskou gastronomii do jídelních lístků, je velkou šancí regionu.

Třeba ve Francii či Itálii na to už dávno přišli. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezónní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy,“ vysvětlil člen poroty Tomio Okamura.

Změnit je však třeba podle hoteliérů už samotné vnímání Luhačovic.

„Lidé často chápou Luhačovice jako lázně. A do lázní jezdí někdo, kdo je nemocný. To však už dávno není pravda. My v Augustiniánském domě se snažíme nabídnout lidem místo k relaxaci, aktivnímu odpočinku i dát gurmánský zážitek,“ tvrdí Roman Taťák. 

Autor: Martin Nevyjel

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Výstava nejen hraček v Hulíně - v budově staré školy, kde je nyní také knihovna.
33

Dětství našich babiček připomíná muzeum hraček

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

Motorkáři devastují Bike arénu a ohrožují cyklisty

FOTOGALERIE / Motorkáři ničí tratě v cyklistické Bike aréně v Semetíně. Každoročně napáchají škody za několik tisíc. V prvé řadě jsou však nebezpeční pro cyklisty. Všechny tratě pro cyklisty jsou jednosměrné. Dobrodruzi na motorkách však jezdí odspodu do protisměru. V nerovném střetu kola a motorky by následky byly tragické.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení