VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček. Některá se připravoval několik dnů

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

1.4.2012
SDÍLEJ:

V luhačovickém hotelu Augustiniánský dům se rozhodli vzkřísit starou moravskou kuchyni. Jehněčí drkotina zakusovaná zelným krajancem. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Tak nějak mohlo vypadat sváteční menu našich babiček. Znovu vzkřísit skoro zapomenutá regionální jídla se rozhodli v luxusním luhačovickém hotelu Augustiniánský dům.

K jednomu stolu tak v pátek odpoledne zasedly hned dvě gurmánské komise – jedna byla složená z odborníků a druhá z novinářů. Společně jídla degustovali a také ohodnotili.

„Některá z nich se objeví na jídelníčku našeho hotelu,“ slíbil ředitel Augustiniánského domu Roman Taťák.

Šéfkuchař hotelu a zároveň autor všech degustovaných pokrmů Peter Baboľ sbíral kulinářskou inspiraci od starých kuchařek na moravskoslovenském pomezí, musel však přidat i řádnou dávku svého kulinářského umu. Připravit některé pokrmy přesně tak, jak to dělali naši předci, však neumožňuje třeba ani naše legislativa.

„Některé tradiční pokrmy se dělaly třeba několik dnů, to však podle dnešních pravidel není možné. I tak jsme však některé z těchto pokrmů připravovaly mnoho hodin,“ poznamenal šéfkuchař, který vařil a slovenských kolibách i ve vyhlášených pražských hotelech.

Cílem akce pojmenované Jak chutná Zlínsko je přitáhnout české i zahraniční turisty do Zlínského kraje.

„Chtěli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou moravskou gastronomii do jídelních lístků, je velkou šancí regionu.

Třeba ve Francii či Itálii na to už dávno přišli. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezónní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy,“ vysvětlil člen poroty Tomio Okamura.

Změnit je však třeba podle hoteliérů už samotné vnímání Luhačovic.

„Lidé často chápou Luhačovice jako lázně. A do lázní jezdí někdo, kdo je nemocný. To však už dávno není pravda. My v Augustiniánském domě se snažíme nabídnout lidem místo k relaxaci, aktivnímu odpočinku i dát gurmánský zážitek,“ tvrdí Roman Taťák. 

Autor: Martin Nevyjel

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kanadská borůvka

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Zdeněk Coufal
3

ON-LINE rozhovor s kardiologem: přibývá mladších lidí s infarktem

Deník připravuje seriál ke 20. výročí povodní na Moravě

Před dvaceti lety povodně zpustošily celou střední Moravu. Stoletá voda napáchala hrozivé škody a brala lidské životy.

Cyklista Svatopluk Božák pokořil podruhé nejtěžší závod světa, Ameriku

Cyklistický ultramaratonec Svatopluk Božák z Rožnova pod Radhoštěm překonal už podruhé nástrahy nejtěžšího cyklomaratonu na světě.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Pětatřicátý Valašský Špalíček je minulostí

Skončil pětatřicátý ročník Valašského Špalíčku. Během čtyř dnů se na festivalu vystřídalo osmatřicet hudebních uskupení. Spokojení diváci ze všech koutů republiky si přijeli poslechnout tuzemské legendy i zahraniční interprety z let šedesátých a sedmdesátých. Na tuto dobu zavzpomínali také při filmové projekci dokumentárních snímků.

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

VIDEO / Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích, vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies