VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček. Některá se připravoval několik dnů

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

1.4.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

V luhačovickém hotelu Augustiniánský dům se rozhodli vzkřísit starou moravskou kuchyni. Jehněčí drkotina zakusovaná zelným krajancem. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Tak nějak mohlo vypadat sváteční menu našich babiček. Znovu vzkřísit skoro zapomenutá regionální jídla se rozhodli v luxusním luhačovickém hotelu Augustiniánský dům.

K jednomu stolu tak v pátek odpoledne zasedly hned dvě gurmánské komise – jedna byla složená z odborníků a druhá z novinářů. Společně jídla degustovali a také ohodnotili.

„Některá z nich se objeví na jídelníčku našeho hotelu,“ slíbil ředitel Augustiniánského domu Roman Taťák.

Šéfkuchař hotelu a zároveň autor všech degustovaných pokrmů Peter Baboľ sbíral kulinářskou inspiraci od starých kuchařek na moravskoslovenském pomezí, musel však přidat i řádnou dávku svého kulinářského umu. Připravit některé pokrmy přesně tak, jak to dělali naši předci, však neumožňuje třeba ani naše legislativa.

„Některé tradiční pokrmy se dělaly třeba několik dnů, to však podle dnešních pravidel není možné. I tak jsme však některé z těchto pokrmů připravovaly mnoho hodin,“ poznamenal šéfkuchař, který vařil a slovenských kolibách i ve vyhlášených pražských hotelech.

Cílem akce pojmenované Jak chutná Zlínsko je přitáhnout české i zahraniční turisty do Zlínského kraje.

„Chtěli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou moravskou gastronomii do jídelních lístků, je velkou šancí regionu.

Třeba ve Francii či Itálii na to už dávno přišli. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezónní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy,“ vysvětlil člen poroty Tomio Okamura.

Změnit je však třeba podle hoteliérů už samotné vnímání Luhačovic.

„Lidé často chápou Luhačovice jako lázně. A do lázní jezdí někdo, kdo je nemocný. To však už dávno není pravda. My v Augustiniánském domě se snažíme nabídnout lidem místo k relaxaci, aktivnímu odpočinku i dát gurmánský zážitek,“ tvrdí Roman Taťák. 

Autor: Martin Nevyjel

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soutěžní svatební pár číslo 233 - Monika a Michal Gröplovi, Kroměříž
3

Padesáté čtvrté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár

Odemykání řeky. Ilustrační foto.

Bečvoch otevře sezonu vodákům

Vsetín začal finále gólovou rukavicí

Jednoznačný průběh mělo první finále skupiny východ druhé hokejové ligy. Vsetína doma Na Lapači před 4320 diváky přehrál jednoznačně Porubu.

Nejlepší weby mají Vsetín a Horní Lhota, službu Klobouky

Nejlepší web města má Vsetín, nejlepší web obce Horní Lhota a nejlepší elektronickou službu Valašské Klobouky. Zástupci měst si včera přišli pro ceny na krajský úřad do Zlína, kde se vyhlášení 19. krajského kola soutěže Zlatý erb konalo. Všichni tři vítězové postupují do celostátního kola.

Danuše Trtíková: Výroba kytičky se nedá ošidit

Danuše Trtíková je jednou z nejmladších pokračovatelek v tradici háčkování zašovských kytiček. Když je ve svých patnácti letech poprvé uviděla, okamžitě věděla, že se chce techniku naučit.

Richard Sobotka: Návod k háčkování byl pro mě sci-fi

ROZHOVOR / Rodák ze Zašové, spisovatel, historik a publicista dvaaosmdesátiletý Richard Sobotka při příležitosti stého výročí narození Milady Jaroňové, tvůrkyně zašovských kytiček, znovuobnovil a rozšířil svou publikaci Zašovské kytičky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies