VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček. Některá se připravoval několik dnů

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

1.4.2012
SDÍLEJ:

V luhačovickém hotelu Augustiniánský dům se rozhodli vzkřísit starou moravskou kuchyni. Jehněčí drkotina zakusovaná zelným krajancem. Foto: DENÍK/Martin Nevyjel

Tak nějak mohlo vypadat sváteční menu našich babiček. Znovu vzkřísit skoro zapomenutá regionální jídla se rozhodli v luxusním luhačovickém hotelu Augustiniánský dům.

K jednomu stolu tak v pátek odpoledne zasedly hned dvě gurmánské komise – jedna byla složená z odborníků a druhá z novinářů. Společně jídla degustovali a také ohodnotili.

„Některá z nich se objeví na jídelníčku našeho hotelu,“ slíbil ředitel Augustiniánského domu Roman Taťák.

Šéfkuchař hotelu a zároveň autor všech degustovaných pokrmů Peter Baboľ sbíral kulinářskou inspiraci od starých kuchařek na moravskoslovenském pomezí, musel však přidat i řádnou dávku svého kulinářského umu. Připravit některé pokrmy přesně tak, jak to dělali naši předci, však neumožňuje třeba ani naše legislativa.

„Některé tradiční pokrmy se dělaly třeba několik dnů, to však podle dnešních pravidel není možné. I tak jsme však některé z těchto pokrmů připravovaly mnoho hodin,“ poznamenal šéfkuchař, který vařil a slovenských kolibách i ve vyhlášených pražských hotelech.

Cílem akce pojmenované Jak chutná Zlínsko je přitáhnout české i zahraniční turisty do Zlínského kraje.

„Chtěli bychom změnit fakt, že pětašedesát procent turistů jedoucích do naší země míří jen do Prahy. Dostat starou moravskou gastronomii do jídelních lístků, je velkou šancí regionu.

Třeba ve Francii či Itálii na to už dávno přišli. Zatímco nabídka lyžování či cykloturistiky je sezónní, tak kulinářská nabídka je celoroční. Také je velký rozdíl mezi investicemi do vybudování sjezdovky a zaměřením jídelníčku na tradiční pokrmy,“ vysvětlil člen poroty Tomio Okamura.

Změnit je však třeba podle hoteliérů už samotné vnímání Luhačovic.

„Lidé často chápou Luhačovice jako lázně. A do lázní jezdí někdo, kdo je nemocný. To však už dávno není pravda. My v Augustiniánském domě se snažíme nabídnout lidem místo k relaxaci, aktivnímu odpočinku i dát gurmánský zážitek,“ tvrdí Roman Taťák. 

Autor: Martin Nevyjel

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Řidička osobáku nepřežila srážku s autobusem

Studentský happening se uskutečnil ve čtvrtek 27. dubna ve Vsetíně.
21

OBRAZEM: Počasí zahnalo studenty do sálu

Reportérku už hrát nechci, ale tu mrtvolu, o které se mluví, bych brala

/ROZHOVOR/ Letošní XXIV. ročník festivalu Febiofest zakončí svoji pouť 28. dubna v 19.30 ve zlínském kině Golden Apple Cinema projekcí amerického snímku Ženy 20. století. Večera se zúčastní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, večerem bude provázet Jolana Voldánová. Ta v rozhovoru pro Deník přiznala, že má k filmu blízko a řadí se i k velkým filmovým fanynkám. „Ano, tisíckrát ano," usmála se Jolana Voldánová.

Holešovská Regata letos slibuje opět přehlídku hvězd

Už za necelé dva měsíce se v zahradách Zámku Holešov rozezní hudba a přítomní diváci si budou moci užít nejen ji, ale také jedinečné prostředí zámecké zahrady, nebo bohatý doprovodný program festivalu, tradičně připravený bezplatně pro malé i velké návštěvníky. Uskuteční se již 7. ročník největšího rodinného festivalu u nás Holešovská Regata, a to ve dnech 16. a 17. června 2017.

Ptejte se primáře Vladimíra Řiháka, jak si chránit svoje plíce

ON-LINE ROZHOVOR / Co dělá s plícemi cigaretový kouř? Jak poznat, že s plícemi není něco v pořádku? Proč už není nutné děti očkovat proti tuberkolóze? S jakými zajímavými případy se během své mnohaleté lékařské praxe setkal?

AUTOMIX.CZ

Jak snížit spotřebu auta? Není to složité, těmto mýtům ale nevěřte

Spotřeba je dlouhodobě jednou z nejsledovanějších vlastností automobilů. Řidiči jí dokonce často podřizují svůj jízdní styl, volbu pneumatik, ale i výběr vozu jako takového. Ale opravdu víte, jak jezdit co nejúsporněji?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies