Jedním z oceněných je také firmička Michala Cahela a Libora Němce z Uherského Hradiště, provozující obchůdek s delikatesními potravinami v tamní Slovácké tržnici. Uznání převzali za svou zabijačkovou paštiku. „Moc si udělení ceny vážíme, a to také proto, že jsme na trhu teprve rok. Jedno ocenění už jsme ale dostali dřív. Naše klobásky se staly Tradičním výrobkem Slovácka," poznamenal Michal Cahel s tím, že zabijačková paštika vzniká podle receptu tři generace starého. Světlo světa spatřil po druhé světové válce v Jalubí u předků Libora Němce.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství již sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. „Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost," doplnil ministr zemědělství.Regionální potravina.Zdroj: archiv

Ve Zlínském kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno 141 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžily v osmi kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 31 výrobků z kategorie pekařské výrobky včetně těstovin.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.

V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži jsou na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.