Od ledna příštího roku by se ovšem řidičům mělo ulevit. Ministerstvo dopravy totiž v úterý oznámilo, že zprostí poplatku další úseky českých dálnic – a tentokrát mezi nimi nechybí ani ta část nového úseku D1, která slouží zároveň jako obchvat města.

Tedy: spíš sloužit měla. Kvůli povinnosti mít pro jeho projetí dálniční známku totiž drtivá většina regionálních řidičů jezdila dál přes Kroměříž, snad kromě těch, kteří riskovali vysokou pokutu.

„Abych se přiznal, bydlím na Barbořině a práci mám na druhém břehu Moravy. Vždy jezdím přes obchvat, i když nemám dálniční známku," přiznal letos na jaře Deníku třeba Marek Písecký. Jet přes Kroměříž byla totiž podle něj představa doslova šílená.

Podobné dilema by ale od ledna mělo zmizet. „Vyjmutím dalších jedenácti úseků navážeme na loňské kroky, které se osvědčily. Městům se ulevilo a starostové měst, kudy vedla objízdná trasa bez dálniční známky, naše kroky hodnotí pozitivně," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Za znepoplatnění kroměřížského obchvatu dlouhé roky lobbovalo vedení kroměřížské radnice, starosta města Jaroslav Němec se kvůli tomu s ministrem dopravy několikrát setkal. Ve věci se angažoval také místostarosta města a poslanec Radek Vondráček.

Podobný problém řeší také v Otrokovicích, kde si musejí řidiči na tříkilometrovém úseku D55 pořizovat dálniční známky: tento úsek se ale ani letos úlevy od placení nedočkal.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU