„O Vánocích jsem přibrala aspoň tři kila, musím to nějak dostat dolů," konstatuje osmadvacetiletá Petra ze Zlína. Podobné starosti nyní trápí spoustu žen i můžu. Fitness centra na Zlínsku díky tomu zažívají žně, řada lidí si přichází pro radu také do lékáren. Deník se zeptal odborníků, jak s kily navíc zatočit.

„Lidé by se neměli nechat zlákat rychlými nesmyslnými dietami a především by měli myslet na své zdraví, ne jen na vidinu rychle ztracených kilogramů," připomíná výživová specialistka Eva Drozdová z poradny pro výživu ve Zlíně.

Stále platí: správná strava a pohyb

Pokud chce člověk zhubnout zdravě a trvale, měl by podle ní při hubnutí dodržovat určité zásady. „Zcela obecně můžeme říct, že pro všechny platí pravidlo pravidelné a vyvážené stravy v kombinaci s fyzickou aktivitou. Ještě nikdo na nic lepšího zkrátka nepřišel. Je třeba jíst pětkrát denně vyvážené jídlo, které bude mít pro organismus dostatečný přísun energie a také všech živin," říká Drozdová.

Nezbytný pravidelný pohyb podle ní neznamená trávit hodiny týdně v posilovně. „Spoustě lidem bude stačit, když začnou třeba jen chodit pěšky," podotýká výživová specialistka.

Pro začátek je prý důležitá správná motivace. „Je správné to dělat pro sebe, ne pro okolí! A hlavně by člověk měl mít na paměti, že by se nemělo jednat jen o proces rychlého zhubnutí, ale uvědomit si, že správně nastavenou dietou dělá maximum pro své zdraví," dodává Drozdová.

Člověk se také musí připravit na to, že se změna životosprávy projeví až po nějaké době. Jen pozvolným hubnutím se vyvarujeme jo-jo efektu.

„Pokud zvolíme drastickou dietu slibující úbytek několika kilogramů během dvou týdnů, nemůžeme se pak divit, že kilogramy budou zase rychle zpět. Jo-jo efektu se nemusíme obávat, pokud nám jídelníček zajistí dostatečnou energetickou hladinu. Málokomu stačí dieta, která nemá ani pět tisíc kilojoulů," varuje výživová specialistka.

Neustále podle svých slov musí přesvědčovat klienty, že pokud chtějí zhubnout natrvalo, musí dostatečně jíst.

Hájí si zdroj energie

„Pokud chybí organismu energie, protože jsme ji nedodali formou jídla, pak si tělo tukové zásoby hájí jako záložní zdroj energie a nemíní se jich vzdát. Pokud však vašemu tělu nabídnete během dne dostatek kvalitní potravy, rozložené do pěti dávek, pak je pro naše tělo zbytečné a nevýhodné nosit s sebou nadměrné množství tuků. Jedině tehdy může začít tuky metabolizovat," vysvětluje Drozdová.

Pokud hubnoucího člověka přepadne chuť na něco dobrého, měl by si podle výživové specialistky dopřát.

„Malý kousek oblíbené dobroty vícekrát týdně je rozhodně lepší, než abyste se myšlenkou na oblíbenou pochoutku trápili čtrnáct dní a pak vám povolily nervy a snědli jste veliké množství najednou," říká Drozdová.

Když už zhřešíme, máme si to podle ní užít a poté pokračovat v nastoleném režimu. „Hříchy kompenzujte pohybem," dodává výživová specialistka.

Při hubnutí by měl každý brát ohled na své zdraví. Nejen při sestavování jídelníčku a při volbě druhu sportu, ale i co se týká užívání různých tabletek či přípravků napomáhajících k hubnutí.

„Kdo si chce při shazování kilogramů dopomoct takříkajíc zázračnými pilulkami, musí se zamyslet nad svým aktuálním zdravotním stavem. Je dobré se také poradit se svým ošetřujícím lékařem," sdělila farmaceutická asistentka v lékárně Salvia ve Zlíně Dagmar Sýkorová.

Zdůraznila, že nikdy nestačí jen samotné užívání přípravků na hubnutí. „Při shazování je důležitý dietní režim a pohyb," dodala Sýkorová.

Je třeba makat stále

Zlínsko Nejen dril na posilovacích strojích, ale i výživové poradenství, doplňky zdravé výživy či služby v oblasti krásy nabízejí v dnešní době fitness centra.

„Snažíme se, aby lidé pochopili, že dosažení pevného zdraví, štíhlé linie či kondice není otázkou vymezeného času, nýbrž aktivitou v průběhu celého roku," říká sportovní manažerka Vita Sana Clubu Zlín Hana Pravdová.

Cvičit chodí i senioři

Největší nával zákazníků přichází většinou trochu později po vánočních svátcích, na jaře. „Věková skupina klientů je pestrá. Od mladých lidí až po seniory. Programy jsou přizpůsobené podnikatelům i rodinám, párům nebo studentům," přibližuje Pravdová.

Lidé by podle ní neměli chtít jen vypadat dobře, ale také se dobře cítit. „Pravidelná pohybová aktivita, zdravé jídlo, relaxace a zábava jsou tou správnou a dovolím si říct jedinou cestou, jak být fit," shrnula sportovní manažerka.

Teď v lednu registrují větší zájem o cvičení ve fitness centru Contours Zlín. „Jsme především dámské fitness, takže naši klientelu tvoří ženy převážně mezi 30 a 40 lety. Začínají k nám ale chodit i starší dámy, například okolo sedmdesáti let," pochlubila se trenérka klubu Eva Hačundová.

Cvičenky od ní většinou chtějí radu, jaké cviky jsou nejlepší na jejich problémové partie. Velký zájem je také o výživové poradenství. A co by Eva Hačundová lidem, kteří chtějí zhubnout, doporučila?

„Tak především by se lidé měli zaměřit na to, co jedí. Hlavně na to, kolik toho sní a jak je to kvalitní. Alespoň třikrát týdně by si měli zasportovat," poradila Hačundová.

Méně novoročních klientů než v předešlých letech letos zaznamenali ve zlínském fitness centru F1. „Dříve jsme měli větší množství povánočních zájemců o hubnutí," říká spolumajitelka Lea Feniková.

I tak je u nich ale zájemců o spalování kalorií dost. „Měli by ale vědět, že je zároveň důležité správně se stravovat. Proto máme vytvořený program na hubnutí spojený s výživovým poradenstvím," uzavřela Feniková. 

JANA ZAVADILOVÁ