Začala vlastně už pátečním jarmarkem a koncertem Tomáše Kočka & Orchestru. V sobotu sice lidem tolik nepřálo počasí, dopolední průvod se ale ještě obešel bez deště a očekávalo ho zaplněné Velké náměstí.

Hejtman Jiří Čunek tam převzal dožínkové věnce ze všech oblastí kraje: Hané, Slovácka, Valašska i Luhačovského Zálesí.

Slavnost si nenechal ujít ani ministr zemědělství Marian Jurečka, ten vyzval návštěvníky k tomu, aby podporovali zemědělce nákupem u nás vyrobených potravin.

Ocenění také převzali výrobci, kteří letos uspěli v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje, a důvod slavit měli i zemědělci, i když výnosy jsou letos po minulých letech hojnosti opět průměrné. Podle ředitele Okresní agrární komory Kroměříž Milana Hebnara byly na Kroměřížsku asi o patnáct procent nižší než loni. 

V sobotu odpoledne pak následovala folklorní vystoupení, gastrofestival či výstava zemědělské techniky, mnohé návštěvníky už ale odradil déšť. Slavnost uzavřela včera děkovná mše svatá za úrodu v chrámu svatého Mořice.

„Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007,“ připomněl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek s tím, že letošního ročníku se účastnili i zástupci partnerských měst Kroměříže.

Na Velkém náměstí v Kroměříži začal v pátek 18. srpna program letošních krajských dožínek: zahájil ho tradiční jarmark, v sobotu pak následuje kromě jiného také hlavní dožínkový průvod ulicemi města a předání věnce krajskému hejtmanovi jako hlavnímu hospo
Krajské dožínky zahájil jarmark, v sobotu dojde i na tradiční průvod