Pohodlná chůze je základ, říkají výzkumníci z Baťovy univerzity. 

Vymysleli totiž speciální přístroj, který dokáže přesně analyzovat chodidla.

„Je to bezva," komentuje Kamila Březníčková, která přišla měření vyzkoušet i se svým čtyřletým synem. „Nemáme nějaké zvláštní potíže, ale jsme oba zvědaví," přiznala mladá maminka, která odhodlaně vstoupila do pohodlného stupínku s proskleným dnem.

Mladík opodál jí pomocí počítače naskenoval chodidla, vše pečlivě přeměřil, ale na výsledky si musí Březníčkovi pár dní počkat. Analýza počítači zabere nějaký čas, proto jim studenti pošlou výsledky e-mailem. Na základě měření by měla matka se synem znát přesnou velikost nohy a zejména by jí měl být doporučen typ individuálních bot. „Vizí našeho projektu je připravit technické řešení pro výrobu individuální speciální obuvi tak, aby byla pro firmy vyrábějící obuv zajímavá a přijatelná. Je nám jasné, že celý proces bude složitý, ale věříme, že naše výstupy budou přínosné," vysvětlila autorka projektu Zlíňáci, děláte vše pro Vaši pohodlnou chůzi? Petra Barešová.

Důvodem výzkumu mladých zlínských vědců je i fakt, že přibývá problémů s nohama. „Přibývá lidí, kteří mají problémy s pohybovým aparátem, páteří i s končetinami," potvrdil zlínský ortoped Petr Šustek.

Na špatném stavu lidských nohou se však podle něj zdaleka nepodílejí jen boty.

„Kvalitní obuv je velmi důležitá, ale je zde i mnoho jiných vlivů. Bohužel mají potíže s nohama už i malé děti," dodává.

Speciální obuv na míru požaduje podle výrobců zdravotní obuvi stále více lidí, kterým to doporučil lékaři. „Preventivně bych zdravou obuv doporučil i zdravým lidem, protože se hodně chodí po betonu, asfaltu a jiných tvrdých plochách," říká Leoš Duda z firmy Leon Shoes Al Bene Trade, která se specializuje na výrobu zdravotní obuvi. Přístroj studentů už ve Zlíně vyzkoušelo přes sto lidí. „Zatím nemůžeme zhodnotit výsledky, protože měření budou probíhat až do soboty, ale jsme rádi, že zájem je velký," sdělila Petra Barešová.

Mezi zájemci o měření velikosti nohy se objevila také paní, která pracovala u Bati v modelárně, kde musela vše pečlivě přeměřit ručně. Nápad zlínských vědců se jí velmi líbil.

Zatímco mladí vědci by rádi pomohli lidem s výběrem kvalitní obuvi a do budoucna také vytvořili systém zpracování individuální obuvi, přibývá lidí, kteří boty radikálně odmítají.

„Konfekční obuv, kterou nosíme, obvykle nerespektuje šířku chodidla. Je úzká ve špici, noha při došlapu nemá místo pro roztažení prstů," domnívá se Ingrid Sviečková z firmy ZKAMA shoes, prvního výrobce barefoot bot pro dospělé ve Zlíně ZKAMA shoes.

„Další problém je podpatek, i sebemenší, který způsobí, že těžiště těla se celkově změní, noha je sunuta dopředu a veškerá váha spočívá na prstech. Za naprostý nesmysl považuji tvarovanou stélku s podporou klenby. Noha sama o sobě nepotřebuje žádný obal a už vůbec ne uměle vytvarovat a vmáčknout do chodidla nějaký obrys," vysvětluje.

Svá tvrzení opírá mimo jiné o názor primáře ortopedie Pavla Skalky, který působí v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. I on doporučuje chůzi naboso. Většina odborníků se přitom shoduje, že lidé všeobecně málo chodí.

Badatele ze Zlína tak čeká ještě dlouhá cesta. Prvotní výzkumy byly podpořeny i Nadací Tomáše Bati, samotnou akci marketingově podpořila také společnost Baťa, která pro účastníky měření připravila poukázky a kožené náramky jako odměnu za účast.

V minulosti se podle Hany Marcaníkové zřejmě žádný podobný průzkum mezi lidmi neuskutečnil.

„Vidíme zde možnost spolupráce do budoucna, podporu vědeckého výzkumu a vývoje," zmínila pracovnice firmy Baťa.

Celý projekt spadá pod Centrum transferu technologií UTB ve Zlíně, které se věnuje spolupráci s aplikační sférou, ochraně duševního vlastnictví vědeckovýzkumných výsledků a jejich přenosu do praxe. V Centru transferu technologií to není jediný projekt s obuvnickou tematikou, další projekty se připravují.

MARCELA KANIOVÁ