Nehoda se stala na 248. kilometru dálnice D1. Na místo ihned vyrazili profesionální hasiči z Kojetína a dobrovolní z nedalekých Němčic nad Hanou. Ti museli v první fázi odchytávat zatoulané vepře, prohánějící se v blízkosti frekventovaného tahu tak, aby neohrozili dopravu na dálnici.

„Kamion, jenž převážel na návěsu a vlečce na sto osmdesát vepřů, sjel po nehodě do příkopu. Dvacet až třicet prasat z havarovaného vozidla uteklo, zbytek ale zůstal uvnitř," vylíčila krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Velitel zásahu povolal na místo zásahu náhradní vozidlo, aby do něj mohli hasiči vepře přemístit, a na místě byl přítomen také veterinář. Dálnice D1 ve směru na Kroměříž byla být od rána až do tří hodin odpoledne neprůjezdná.

„Hasiči odvezli prasata z převrácené vlečky náhradním vozidlem. S pomocí jeřábu postavili na kola havarovaný kamion a z horního patra vyvedli asi dvacet vepřů na loučku u dálnice a vytvořili jim ze žebříků ohrádku," popsala dále mluvčí.

Po příjezdu náhradního auta hasiči zahnali prasata dovnitř a postarali se o záchranu živých zvířat z dalších dvou pater kamionu.

„Provoz na komunikaci byl v jednom pruhu obnoven v 15.20 hodin," uzavřela mluvčí.